Praktiski padomi, dodoties ceļojumā ar auto (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Autora foto

Augusta vidū mēs nolēmām doties brīvdienu ceļojumā ar auto uz Adrijas jūras piekrasti. Apmēram nedēļas laikā nobraucām apmēram 5 tūkstošus kilometru. Šis nav ceļojuma apraksts un jūsmošana par skaistajām vietām bet gan dažu, iespējams, subjektīvu pārdomu apkopojums, kas balstītas pavisam nesenā personīgā pieredzē, un varbūt tādēļ kādam nākotnē var noderēt kā padomi.

1) Brauc ceļojumos ar auto! Jā, uz Ēģipti vai Taizemi ar auto neaizbrauksi, bet faktiski visu Eiropu mierīgi var izbraukt ar auto, ja vien ir pietiekami daudz laika un mierīgs prāts. Jā, lidot ir ātrāk un varbūt ērtāk, bet tā tu zaudē brīvību un iespēju pieņemt spontānus lēmumus. Gribi kaut ko apskatīt tuvējo 100-200 kilometru rādiusā? Ar auto nav problēmu! Turklāt braukt pa labiem Eiropas ceļiem un Šengenas valstīm ir forši, un tas atsver bedres līdz Varšavai. Braukt ar auto vispār ir forši!

2) Neplāno pārāk rūpīgi. Izdomā virzienu un tālāk sajūti, kur vēlies doties. Tas noņem stresu, liek mazāk skatīties pulkstenī, un ļauj baudīt. Un tu jau brauc baudīt nevis sasniegt rezultātu.

3) Nav vērts rezervēt apmešanās vietas ilgu laiku iepriekš. Tā var iegūt brīvību. Ja tu atrodies Breclavā (maza pilsētiņa uz čehu - austriešu - slovāku robežas), tad attālums līdz Vīnei vai Bratislavai ir līdzīgs. Kur doties, kur pārlaist nakti vai baudīt naktsdzīvi, izdomāsi uz vietas. Un ar slaveno booking-punkts-kom uz ielas palikt ir praktiski neiespējami. Neaizmirsti punktu nr.2 :-)

4) Ja vēl neesi savā tālrunī ielādējis autobraucēju aplikāciju Waze, izdari to. Kopš Eiropas datu tarifu ieviešanas, tas ir labs un nu jau pieejams padomdevējs. Tas izvedīs pa nezināmu pilsētu labākajā veidā, laicīgi pabrīdinās par vajadzību nogriezties no maģistrāles un arī brīdinās «speed trap reported ahead» vai «police reported ahead»... Tā kā Waze ir liela apetīte pret tālruņa bateriju, apgādājies ar auto lādētāju laicīgi.

5) Tomēr apgādājies arī ar papīra kartēm un ceļvežiem. Karte, kas izklāta vakarā pa visu galdu, dos labāku iespaidu par kopējo ģeogrāfiju, nekā piecu collu ekrāniņš. Lasi ceļvežus, jo tavs laiks ir ierobežots, un, ja tu esi pilsētā X pirmo reizi un tev ir, piemēram, divas stundas laika, apmēram jāzin, kur doties un ko gribi redzēt.

6) Aptuveni izlem par brauciena dienu skaitu. Un tad pieskaiti šim plānam vismaz vienu lieku dienu. Tā tu izvairīsies no lieka stresa. Tu vari iekulties neplānotos sastrēgumos. Tev nevajadzēs sakostiem zobiem, pārvarot nogurumu, dzerot litriem enerģijas dzērienu, cauri naktij obligāti braukt līdz nākamajam ieplānotajam pitstopam.

7) Ņem vērā, ka 1000 kilometri 7-8 stundās ir normāls Eiropas ātrums. Tas ir nopietni. Nē, tas nav padraiskoties ar 130-140 pa Jūrmalas šoseju pāris kilometru garumā. Attiecīgi sagatavo auto pirms brauciena:

- nomaini eļļu, un dari to pat tad, ja līdz nākamajai paredzētajai eļļas maiņai atlikuši vēl pāris tūkstoši kilometru. Netaupi uz eļļas kvalitātes rēķina; ja auto tehniskā specifikācija pieļauj, lej labu sintētiku, jo dzinēja slodzes būs pamatīgas;

- ja zobsiksna ir pie beigām, maini to pirms brauciena - tu taču negribi beigt ceļojumu uz maģistrāles ar nolocītiem vārstiem, kas nozīmē dārgus evakuatora pakalpojumus un dzinēja kapitālo remontu;

- palūdz, lai servisa vīri izpēta bremžu sistēmu un izvērtē bremžu caurulītes. Ja bremžu kluči ir pie beigām «bet vēl drusku atlicis», labāk maini nost. Uz kalnu serpentīna tu ar labu sajūtu atcerēsies šo lēmumu;

- kritiski izvērtē riepu stāvokli - labāk laikus investēt jaunās riepās nekā... brrr, labāk par to nedomāt. Atceries, ka riepām ir tāds ātruma indekss; izvēlies tādas riepas, lai uz maģistrāles par tām nav jāuztraucas;

- neaizmirsti uzmest aci tosola līmenim dzesēšanas sistēmā;

- pasaki, lai servisa veči pārbauda kondicioniera uzpildes līmeni un, ja vajag, papildina. Vasara ne visur ir tāda kā Latvijā, tad, kad nonāksi +35 grādos, šo atcerēsies;

- pievērs uzmanību tādiem sīkumiem kā lampiņas un logu slotiņas, varbūt tevi gaida lietaina nakts un brauciens ar 140 tai cauri.

8) Neaizmirsti - ceļojuma panākumu atslēga ir Budas miers, spēja nesatraukties par sīkumiem, ļauties notikumu plūsmai un izbaudīt katru brauciena mirkli.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu