Irāna sola kodollīguma izjukšanas gadījumā pastiprināt urāna bagātināšanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scnapix

Irāna paziņojusi, ka sākusi darbu pie urāna bagātināšanas kapacitātes celšanas, gatavojoties iespējamajam scenārijam, ka varētu izjukt starp Irānu un pasaules lielvalstīm noslēgtais kodollīgums, vēsta raidorganizācija BBC.

Irānas atomaģentūras vadītājs žurnālistiem norādīja, ka tiekot attīstīta infrastruktūra, lai Natanzas reaktorā izbūvētu modernākas urāna bagātināšanas centrifūgas.

Aģentūra sacīja, ka vēstulē oficiāli brīdinās ANO.

«Mūsu ienaidnieki nekad nespēs apturēt mūsu kodolprogrammas attīstību. Tas ir tikai sapnis,» runā Irānas televīzijā uzsvēra Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hameneji.

«Ja Eiropas Savienība, Ķīna un Krievija nespēs aizsargāt Irānas ekonomiskos ieguvumus, Irānas Atomenerģijas aģentūrai ir sniegtas instrukcijas atsākt urāna bagātināšanu,» paziņojis Hameneji.

Kopš ASV izstāšanās no t.s. Irānas kodolvienošanās 8. maijā, Teherāna ir atkārtoti draudējusi vienošanos pamest. Eiropas Savienībai jau ir sniegtas 60 dienas, lai nāktu klajā ar priekšlikumu, kurš pasargātu Irānas naftas, finanšu un citas valsts ekonomiskajai izaugsmei nepieciešamas nozares.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers ir paziņojis, ka ES gatavojas piemērot pasākumus, kuri aizsargātu tās uzņēmēju intereses Irānā.

Kodolieročiem nepieciešamā urāna bagātināšanas ierobežošana ir viena no prasībām, kuru Irānai ir izvirzījusi starptautiskā sabiedrība apmaiņā pret piemēroto ekonomisko sankciju atcelšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu