Praida gājieni: vēsture, rekordisti un grūtie pirmsākumi Latvijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

9.jūnijā Rīgā notiks «Baltijas praida 2018» gājiens, kurā pulcēsies LGBTI kopienas pārstāvji un viņu draugi. Pirms gājiena, kas Rīgā notiks pirmoreiz kopš 2015.gada, portāls TVNET atskatās uz praida vēsturi un lielākajām parādēm, kas šogad notikušas citviet pasaulē, kā arī iepriekšējo gadu notikumiem Latvijā.

Praidi: īsa vēsture

Geju praidi aizsākās Rietumu lielākajās pilsētās, lai veicinātu seksuālo minoritāšu redzamību sabiedrībā un līdzvērtīgu statusu likuma priekšā.

60. gados policija bieži veica reidus geju klubos un sabiedrībā izskanēja neapmierinātība ar policijas visatļautību šo reidu laikā, nereti lietojot vardarbību vai aizturot apmeklētājus, piemēram, par ģērbšanos pretējā dzimuma drēbēs vai saskūpstīšanos Jaungadā, sagaidot pusnakti. Tā kā vairums Ņujorkas geju klubu šajā laikā darbojās mafijas paspārnē, vēlēšanu gados vietējā valdība labprāt spodrināja spalvas presē, kas ziņoja par novērstajiem likumpārkāpumiem, raksta «Slate».

Viens no šādiem reidiem kļuva par pagrieziena punktu. 1969.gada jūnijā kratīšanas laikā «Stonewall Inn» klubā izcēlās nekārtības. Nākamā gada jūnijā, atzīmējot nemieru gadadienu, ASV pilsētās Ņujorkā, Losandželosā un Sanfrancisko notika organizētas demonstrācijas.

Turpmākajos gados līdzīgas demonstrācijas sāka rīkot arī citās Ziemeļamerikas un Eiropas pilsētās. No šiem pasākumiem attīstījās mūsdienu praidi.

Lielākā praida parāde - Brazīlijā

Par lielāko praidu pasaulē tiek uzskatīta parāde Sanpaulu, Brazīlijā. Šogad tā norisinājās jūnija sākumā, pulcējot simtiem tūkstošus dalībnieku.

Pirmais Sanpaulu praids notika 1995.gadā, un toreiz to apmeklēja vien aptuveni 2000 cilvēku.

Šogad Sanpaulu praids notika jau 22. reizi. Pasākums tika aizvadīts svētku noskaņojumā, ar varavīksnes karogiem un neparastiem tērpiem. Tikmēr aktīvisti pieprasīja līdzvērtīgas tiesības seksuālo minoritāšu, transseksuāļu un starpdzimumu indivīdu (kas piedzimuši ar abu dzimumu dzimumpazīmēm) kopienām.

Sanpaulu parāde 2006.gadā pirmoreiz tika iekļauta Ginesa pasaules rekordu grāmatā kā lielākais geju praida pasākums visā pasaulē. Nākamo lielāko dalībnieku skaitu pulcējuši gājieni Madridē un Ņujorkā.

Šogad praida pasākumi jau notikuši dažādās ASV vietās, Kanādā, Meksikā, Austrālijā, Jaunzēlandē, Dienvidāfrikā, Japānā, Beļģijā un citviet.

Vēlāk gaidāmi pasākumi Ķīnā, Lielbritānijā, Īrijā, Norvēģijā, Zviedrijā, Islandē, Dānijā, Nīderlandē, Francijā, Vācijā, Itālijā, Spānijā, Šveicē, Čehijā, Bulgārijā, Rumānijā, Serbijā, Grieķijā, Ungārijā, Argentīnā, Ekvadorā, Dominikanā, Peru, Kubā, Dienvidkorejā, Taizemē un citur.

Praidi Latvijā

Pirmais praids Latvijā notika 2005.gadā. Pirmajos divos gados Rīgas Dome sākotnēji atteicās saskaņot gājienu. 2005.gadā lēmums tika pārsūdzēts, savukārt 2006.gadā plānotais gājiens tā arī nenotika, bet pārējie ar to saistītie pasākumi tika rīkoti pēc plāna. Abos gados aktīvi bija protestētāji, nolaižoties pat līdz tādām darbībām kā praida dalībnieku apmētāšana ar olām un izkārnījumiem.

Praidi turpinājās ar pamatīgu policijas klātbūtni. 2007.gadā «Draudzības dienu» gājiens notika norobežotā teritorijā Vērmanes dārzā. Gājiena noslēgumā atskanēja divi petaržu sprādzieni. Vainīgie tika aizturēti.

Praidi Rīgā turpināja notikt 2008. un 2009. gadā, kad tas tika rīkots ar nosaukumu «Baltijas praids». Kopš tā laika praids rotācijas kārtībā tiek organizēts kādā no Baltijas valstu galvaspilsētām. Rīgas kārta bija 2012., 2015. (togad Rīgā notika Eiropraids) un tagad - 2018. gadā.

Latvijas simtgades jubileja kopējais praida ilgums ir 100 dienas, kuru laikā rīkoti simt dažādi ar LGBT jautājumiem saistīti pasākumi. Praida kulminācija un noslēgums - 9.jūnija gājiens Vērmanes dārzā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu