Eirovīzijas ballīte, ciems Lielbritānijā un nauda Jaunukoviča draugu kabatās: jauns naudas atmazgāšanas skandāls

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Lielbritānijā atklāts jauns naudas atmazgāšanas skandāls - ar kāda britu uzņēmuma palīdzību bijušajam Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam pietuvinātu personu kabatās nonākusi Ukrainas valdības nauda, kas it kā bija paredzēta greznai ballītei pēc pagājušā gada Eirovīzijas dziesmu konkursa, vēsta raidorganizācija BBC.

Oficiālā ballīte pēc Eirovīzijas dziesmu konkursa notika «Parkovy» pasākumu un izstāžu centrā Kijevā - modernā ēkā ar skaistu skatu uz Dņepru. Tur izklaidējās konkursanti un viņu ģimenes.

Taču BBC rīcībā nonākuši dokumenti, kas liecina par dīvainām šā pasākuma aizkulisēm. Ukrainas sabiedriskā televīzija noīrēja telpas no «Parkovy» īpašniekiem, taču, izsekojot sarežģītu uzņēmumu ķēdi, nauda nonākusi kādreizējam Janukoviča režīmam cieši pietuvinātu cilvēku rokās. Janukovičs pirms četriem gadiem pēc protestiem Kijevā aizbēga no Ukrainas uz Krieviju.

Caur dažādām kompānijām, kas reģistrētas vienā adresē mazā ciematā Potersbārā, varētu būt atmazgāti līdzekļi vismaz 1,35 miljardu eiro apmērā, norāda BBC.

2017.gadā Ukrainas tiesa secināja, ka ir pamats aizdomām, ka «Parkovy» ēkas būvniecība esot sponsorēta ar valstij nozagtiem līdzekļiem. Ukrainas ģenerālprokurors norādījis, ka Janukovičs un viņa līdzgaitnieki kopumā no valsts nozaguši vairāk nekā 30 miljardus eiro.

«Parkovy» ēka pieder Ukrainas uzņēmumam, kas savukārt pieder britu kompānijai «Fineroad Business LLP». Tā reģistrēta Potersbārā - ciematā ar apmēram 20 000 iedzīvotāju, kas atrodas 20 kilometru attālumā no Londonas. Šā uzņēmuma partneri ir divas necaurspīdīgas kompānijas, kas reģistrētas Karību jūras salā Nīvisā.

Nevalstiskā organizācija «Transparency International» izpētījusi, ka Potersbāras adresē reģistrēti vairāk nekā simt citi uzņēmumi, kas varētu būt saistīti ar starptautiskām naudas atmazgāšanas shēmām - lielākoties Krievijā un citās postpadomju valstīs. Kopumā šajā adresē reģistrētajos uzņēmumos atmazgāti ap 1,35 miljardiem eiro, aprēķinājusi BBC. Taču nav izslēgts, ka patiesās naudas summas ir daudz lielākas.

Kopš 2016.gada jūnija britu kompānijām jānorāda, kas ir to «personas ar vērā ņemamu kontroli» pār uzņēmumu. «Fineroad Business LLP» kā šādu personu norāda ukraini Sergeju Moskovskiju, kura adrese norādīta Ukrainas austrumos. Moskovskijs, kurš patiesībā dzīvo Vācijā, sākotnēji intervijā ar BBC norādīja, ka «nekad nav dzirdējis» par uzņēmumu ar nosaukumu «Fineroad Business». Taču vēlāk apstiprināja, ka tomēr esot iesaistīts uzņēmumā, taču «komerciālas konfidencialitātes» dēļ nevarot atklāt, ar ko uzņēmums nodarbojas. Neskatoties uz to, viņš uzsvēra, ka kompānija neesot iesaistīta naudas atmazgāšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu