Rumānija grasās Izraēlas vēstniecību pārcelt uz Jeruzalemi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Rumānijas valdība sekos ASV piemēram un pārcels savu vēstniecību Izraēlā uz Jeruzalemi, ceturtdien paziņoja valdošās Sociāldemokrātiskās partijas (PSD) līderis Livju Dragnja.

(Papildināta ziņa.)

«Lēmums ir pieņemts (...), procedūras sākas,» Dragnja pavēstīja telekanālam «Antena 3» pirms jebkāda oficiāla valdības paziņojuma.

Tikmēr Rumānijas prezidents Klauss Johanniss piektdien asi nosodīja izziņotos plānus pārcelt Rumānijas vēstniecību Izraēlā no Telavivas uz Jeruzalemi.

Ar Johannisu «par šo procesu nav notikušas konsultēšanās un viņš par to nav informēts», teikts prezidenta biroja paziņojumā. Prezidents arī uzskata, ka šis lēmums «nav balstīts skaidrā, plašā izvērtējumā».

Dragnja sacīja, ka premjerministres sociāldemokrātes Viorikas Dančilas valdība trešdien vienojusies par «procedūru uzsākšanu ar nodomu pārcelt vēstniecību uz Jeruzalemi».

Valdības preses sekretārs atteicās sniegt komentārus ziņu aģentūrai AFP, lai gan jau decembrī bija parādījušās baumas par ieceri pārcelt vēstniecību no Telavivas.

ASV prezidenta Donalda Trampa aicinājums pāŗcelt ASV vēstniecību Izraēlā uz Jeruzalemi izraisīja protestus ar cilvēku upuriem. Decembrī ANO Ģenerālās asamblejas balsojumā šo ieceri nosodīja 128 valstis.

Tramps plāno braucienu uz Jeruzalemi, lai tur maijā atklātu ASV vēstniecību.

Rumānjia būtu pirmā Eiropas valsts, kas ietu ASV pēdās, atverot vēstniecību Jeruzalemē.

Dragnja atzīmēja šādas rīcības «milzīgo simbolisko vērtību», sakot, ka Izraēlai «ir stipra starptautiska ietekme» un šāda rīcība arī būtu «ļoti vērtīga amerikāņu administrācijai».

«Es domāju, ka šis lēmums dos lielus labumus Rumānijai,» viņš piebilda.

«Tā ir arī pragmatiska pieeja. Tāpat kā mums visiem, Izraēlai ir tiesības izveidot savu galvaspilsētu, kur tā vēlas,» teica Dragnja.

Dragnja pirmoreiz izteicās par iespējamu vēstniecības pārcelšanu jau pērnā gada beigās, bet Rumānijas labēji centriskais prezidents Klauss Johanniss bija pret to, sakot, ka Jeruzalemes statuss ir jānosaka Izraēlai un palestīniešiem. Gan Izraēla, gan palestīnieši uzskata Jeruzalemi par savu galvaspilsētu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu