Merkele atbild uz Trampa nekorektajiem izteikumiem par noziedzības līmeņa celšanos Vācijā (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Vācijas kanclere Angela Merkele noraidījusi ASV prezidenta Donalda Trampa izteikumus, ka migrantu dēļ Vācijā paaugstinājies noziedzības līmenis. Patiesībā Vācijā noziedzība ir mazinājusies, norāda Merkele, atsaucoties uz jaunākajiem statistikas datiem.

Nedēļas sākumā Tramps tviterī kritizēja migrācijas politiku Eiropā, taču viņa piesauktā statistika nebija korekta.

«Noziedzības līmenis pamatīgi cēlies. Liela kļūda visā Eiropā - ielaist miljoniem cilvēku, kuri tik spēcīgi un vardarbīgi izmainījuši viņu kultūru,» pirmdien tvītoja Tramps.

Otrdien ASV prezidents publicēja vēl vienu tvītu: «Noziedzības līmenis Vācijā kāpis par 10% (amatpersonas negrib ziņot par šiem noziegumiem) kopš tika uzņemti migranti. Citās valstīs ir vēl sliktāk. Esi gudra, Amerika!»

Taču patiesībā maijā publicētie statistikas dati liecina, ka 2017.gadā vispārējais noziedzības līmenis samazinājies par 9,6%, ziņo aģentūra «Reuters».

«Mana atbilde ir tāda, ka iekšlietu ministrs nesen publiskoja noziedzības statistiku un tā runā pati par sevi,» Merkele sacīja preses konferencē ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, kad viņai lūdza komentēt Trampa izteikumus. «Mēs redzam nelielus uzlabojumus. Vienmēr ir jādara vairāk, lai cīnītos pret noziedzību. Bet skaitļi bija uzmundrinoši.»

Janvārī Vācijas valdības pasūtītā pētījumā tika aprēķināts, ka 2015. un 2016. gadā par apmēram 10% palielinājās vardarbīgo noziegumu skaits, un apmēram 90% no šā pieauguma tika piedēvēti jauniem vīriešu dzimuma patvēruma meklētājiem. Taču vardarbīgie noziegumi veido vien daļu no kopējā noziedzības līmeņa rādītāja.

Tramps ar tvītiem par Vāciju un Eiropu nāca klajā laikā, kad demokrāti un arī daļa republikāņu viņam pārmet bargo migrācijas politiku, kuras rezultātā nelegālo imigrantu bērni tiek nošķirti no vecākiem. Kopš aprīļa beigām ASV no ģimenēm nošķirti vairāk nekā 2000 bērni, kas izmitināti pagaidu mītnēs.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers sacījis, ka «tā nav amerikāņu prezidenta darīšana - spekulēt, kā viņš to darīja vakar, ka Vācijas tauta maršēs uz kanceleju, lai atlaistu Merkeles kundzi». «Trampa kungs valda ASV, bet ne Eiropā,» piebilda Junkers.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu