5 lietas, ko gaidīt no ES līderu samita jūnijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

28. un 29. jūnijā ir gaidāms ES līderu valstu samits Briselē, kurā tiks skatīti visam blokam svarīgi jautājumi. Reuters piedāvā ieskatam piecus no tiem.

Migrācija

Ir sagaidāms, ka ES valstis pieņems lēmumu turpināt stiprināt ES ārējās robežas un uzlabot robežkontroles mehānismus. Būtiskas izmaiņas jautājumā par esošo migrācijas kvotu pārdali nav gaidāmas.

ES ārējā tirdzniecība

ES valstis lems par atbildes soļiem ASV piemērotajiem ogļu un tērauda muitas tarifiem. Tāpat ES atbalstīs pret ASV izvirzītās apsūdzības Pasaules Tirdzniecības organizācijā (WTO).

Brexit

Valstis apmainīsies ar viedokļiem par aktuālo situāciju «Brexit» jautājumā. Ņemot vērā, ka Lielbritānijas izstāšanās no bloka ir paredzēta 2019.g. martā, ES valstis brīdinās Lielbritāniju par iespējamību pārtraukt attiecības bez konkrēta plāna - situācija, kura Lielbritānijai būtu ļoti neizdevīga.

Dziļāka eirozonas integrācija

Samita laikā tiks pieņemts lēmums palielināt pilnvaras Eiropas Stabilizācijas mehānismam, kura mērķis ir efektīvāk novērst potenciālas ekonomiskas krīzes, kuras var skart visas eirozonas valstis. Tāpat tiks apspriesti arī citi pasākumi eirozonas stiprināšanai.

Aizsardzība

Gaidāmā NATO samita gaidās ES valstis vienosies par nepieciešamību atvēlēt vairāk līdzekļu aizsardzības stiprināšanai - pozīcija, kuru ir paudusi arī Latvija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu