Tilersons: ASV apsver iespēju ierobežot naftas importu no Venecuēlas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN

ASV joprojām apsver iespēju ierobežot naftas importu no politiskās un ekonomiskās krīzes pārņemtās Venecuēlas, svētdien paziņoja Savienoto Valstu valsts sekretārs Rekss Tilersons.

Viesojoties Argentīnas galvaspilsētā Buenosairesā, viņš paziņoja, ka ASV vēlas «brīvas, godīgas un pārbaudāmas vēlēšanas» Venecuēlā, pieļaujot sankciju iespēju.

«Tās tiek apsvērtas,» par iespējamām sankcijām sacīja valsts sekretārs.

Tilersons tomēr piebilda, ka meklē iespējas mazināt sekas, ko šāds lēmums atstātu uz ASV naftas kompānijām, Venecuēlas iedzīvotājiem un citām reģiona valstīm, kas ir atkarīgas no Venecuēlas naftas.

Venecuēlai ir pasaulē lielākās zināmās jēlnaftas iegulas, un tā ir trešā lielākā naftas piegādātāja ASV. Savienoto Valstu naftas nozare ir paziņojusi, ka aizliegums ievest Venecuēlas naftu negatīvi ietekmētu darbavietas ASV, kā arī paaugstinātu benzīna cenas.

Šādas sankcijas tomēr būtu smags trieciens kreisajam Venecuēlas prezidentam Nikolasam Maduro, kura režīms ir ļoti atkarīgs no naftas eksportēšanas uz ASV.

Naftas ražotājvalsts Venecuēlas ekonomiku ir smagi skārusi naftas cenu krišanās, un inflācija šajā valstī ir viena no augstākajām pasaulē. Pārtikas produktu un citu svarīgāko preču trūkums ir pamudinājis simtiem tūkstošu cilvēku bēgt uz kaimiņvalsti Kolumbiju.

Pret valdību vērstos protestos pagājušajā gadā gāja bojā vairāk nekā 120 cilvēku.

Venecuēlas valdība ir saskārusies ar plašu kritiku par prezidenta vēlēšanu rīkošanu apstākļos, kas, kā norāda oponenti, ir izteikti par labu Maduro.

Prezidenta vēlēšanas Venecuēlā gaidāmas aprīlī.

Venecuēlas Augstākā tiesa, kuru režīms arī aizpildījis ar sev uzticamiem cilvēkiem, aizliegusi opozīcijas koalīcijai vēlēšanām izvirzīt savu kopīgo kandidātu. Tā aizliegusi vēlēšanās startēt arī vairākiem ietekmīgiem opozīcijas līderiem.

Opozīcija vēl nav izlēmusi, vai vēlēšanās piedalīties, vai arī tās boikotēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu