Latvija pagarinās civilā eksperta dalību EDSO novērošanas misijā Ukrainā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Karadarbība Ukrainas austrumu daļā
Karadarbība Ukrainas austrumu daļā Foto: MARKIIAN LYSEIKO / EPA

Latvija pagarinās civilā eksperta dalību Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Speciālajā novērošanas misijā Ukrainā, liecina valdībā iesniegtais Ārlietu ministrijas (ĀM) rīkojuma projekts.

Rīkojuma projektā, ko valdība izskatīs otrdienas, 26.jūnija sēdē, norādīts, ka EDSO Speciālajā novērošanas misijā Ukrainā pašlaik piedalās septiņi nosūtītie civilie eksperti no Latvijas, bet martā EDSO sekretariāts pauda vēlmi, lai Latvijas civilie eksperti, tai skaitā Māris Bruža, turpina dalību misijā.

Bruža ir nosūtīts dalībai EDSO Speciālajā novērošanas misijā Ukrainā līdz 2019.gada 31.martam. Tomēr, ņemot vērā, ka, sākot ar šī gada 5.jūliju Bruža vairs neturpina darba attiecības ar Aizsardzības ministriju, un nepieciešams tiesisks pamatojums darbības turpināšanai, par sākotnējo periodu tiek noteikts laiks no 2018.gada 5.jūlija līdz 2019.gada 31.martam jeb līdz misijas mandāta beigām. Paredzams, ka pēc misijas mandāta termiņa pagarinājuma tiks lūgts pagarināt arī Bružas dalības laiku misijā. Bruža misijā darbosies kā neatkarīgais eksperts.

Paredzēts, ka civilajam ekspertam tiks segti veselības apdrošināšanas izdevumi 1141 eiro apmērā. Šim mērķim ĀM Finanšu ministrijai (FM) no valsts budžeta programmas «Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem» lūgs piešķirt finansējumu 755 eiro apmērā. Tāpat FM būs jāpalielina ĀM bāzes izdevumi 2019.gadam 386 eiro apmērā civilā eksperta darbības nodrošināšanai no 2019.gada 1.janvāra.

Nosūtītajiem civilajiem ekspertiem, kas darbojas EDSO Speciālajā novērošanas misijā Ukrainā, EDSO izmaksā dienas naudu 125 eiro apmērā, no kuras ekspertam jāsedz uzturēšanās izdevumi.

Līdz 15 civilo ekspertu nosūtīšanu dalībai EDSO Speciālajā novērošanas misijā Ukrainā februārī konceptuāli atbalstīja Ministru kabinets.

Pēdējos četrus gadus neapbruņoti EDSO novērotāji Austrumukrainā ir uzraudzījuši trauslo pamieru starp Ukrainas spēkiem un Maskavas atbalstītājiem kaujiniekiem.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu