Ārstu biedrība: alkohols tik un tā ir pārāk lēts!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/schluesselbein

Cenu kāpums alkoholiskajiem dzērieniem, it īpaši alum, ir pārāk mazs. Tā izmaiņas akcīzes nodoklī alkoholiskajiem dzērieniem komentē Latvijas Ārstu biedrība (LĀB). Alkohola cenu kāpumam būtu jāsasniedz Igaunijas līmenis, kas ļautu izvairīties no alkohola tranzīta.

No 1.marta lielākais cenu pieaugums gaidāms stiprajiem - ap 40% alkohola satura - dzērieniem, litra pudeles cenai paaugstinoties par aptuveni 1,5 eiro. Vīna cena palielināsies par nepilniem 0,15 eiro par pudeli. Turpretī puslitra alus pudeles cena palielināsies par aptuveni 0,1 eiro. Savukārt 15-22% alkohola satura alkoholiskajiem dzērieniem cena pieaugs par 0,25 eiro par 0,75 litru tilpuma pudeli. Kāpums saistīts ar akcīzes nodokļa izmaiņām atsevišķiem produktiem - dīzeļdegvielai, alkoholam un cigaretēm.

Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis pārstāv viedokli, ka alkohola un tabakas akcīzes nodokļiem Eiropas Savienībā (ES) jābūt vienotiem un izlīdzinātiem, kas ļautu ES robežās izvairīties no lielas nodokļu diferences un alkohola tranzīta. Apinis saka, ka

šāds jautājums nav kārtojams «rīt uz pusdienlaiku», bet varētu būt stratēģisks Eiropas mērķis nākamajai desmitgadei.

«Alkohola akcīzes pieaugums ir ievērojami plašāks jautājums par budžeta pildīšanu, sabiedrības veselību un cīņu ar kontrabandu, tomēr prioritāri uz alkohola akcīzi jāskatās kā uz fiskālu problēmu.»

Turpretim Latvijas Alkohola nozares asociācijā (LANA) uzskata, ka tas ir pārlieku straujš alkoholisko dzērienu cenu kāpums, kas var novest pie legālā tirgus samazināšanās. LANA izpilddirektors Dāvis Vītols valdības lēmumu raksturoja kā neprātīgu un pārdrošu.

LANA pārstāvis uzskata, ka nodokļu politikas īstenotājiem vajadzētu pārskatīt akcīzes likmes plānu 2019. un 2020. gadam, ņemot vērā to, ka

pierobežas tirdzniecība no līdzšinējās alkohola akcīzes un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) iekasēšanas ir nesusi vairāk nekā 40 miljonus eiro 2017.gadā

, un nozare ir gatava dialogam un kopīgam, strukturētam darbam.

Jau vēstīts, ka šā gada 1.janvārī stājas spēkā nodokļu reforma saskaņā ar pērn Saeimā pieņemtajām izmaiņām likumā par akcīzes nodokli atsevišķiem produktiem - dīzeļdegvielai, alkoholam un cigaretēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu