Čakša nepiedāvā risinājumu veselības aprūpes darbinieku aizsargāšanai uzbrukumu gadījumos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pagaidām nav skaidrs, kāds būs plāns, lai pasargātu veselības aprūpes darbiniekus uzbrukumu gadījumos, tomēr pēdējā laika notikumi aktualizējuši risinājumu nepieciešamību, sacīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Kā uzsvēra ministre, nav šaubu, ka par veselības aprūpes cilvēkresursu drošību ir jādomā. Nepieciešams izstrādāt skaidru procedūru par to, kā rīkoties un kas jāsauc palīgā ārstam un māsai bīstamos gadījumos, uzsvēra Čakša.

Runājot par pēdējo uzbrukumu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbiniekiem, Čakša informēja, ka patlaban dienests izstrādā drošības taktiku, kurā varētu tikt ieļauts arī jautājums par darbinieku veselības apdrošināšanu.

Vienlaikus ministre uzsvēra, ka drošība nav stāsts tikai par NMPD, bet arī par Neatliekamās palīdzības nodaļām, jo agresīvi pacienti nav tikai NMPD problēma.

Kā ziņots, aizvadītajā nedēļā divi Īrijas pilsoņi izsaukuma laikā uzbrukuši NMPD darbiniekiem, un pēc šī incidenta dienesta vadība sola vētīt veselības apdrošināšanas izmaksas, vēstīja «Latvijas Avīze».

Pagaidām NMPD darbiniekiem valsts apmaksā pacientu iemaksas un līdzmaksājumus, bet tāpat ir jāgaida rindās, lai varētu ārstēties par valsts naudu, noskaidrojusi "Latvijas Avīze'.

NMPD vadītāja Liene Cipule uzsvēra, ka NMPD ar tiesību aktu ir jānoteic operatīvā dienesta statuss, kas, iespējams, varētu kalpot par pamatu vēl kādu bonusu noteikšanai darbiniekiem.

Vienlaikus Cipule solījusi, ka tikšot aprēķinātas polišu aptuvenās izmaksas. Vadītāja esot uzdevusi personāla daļai sazināties ar apdrošināšanas firmām, lai saņemtu pilnu informāciju.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris uzskata, ka Ministru kabineta noteikumi par kārtību, kādā NMPD darbinieki saņem veselības aprūpi, būtu jāpapildina ar punktu, kurš ļautu medicīnas pakalpojumu saņemt ne vēlāk kā divu nedēļu laikā. Tad nebūtu mēnešiem jāstāv kopīgajā rindā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu