Bibliotekārs 200 gadus vecā grāmatā atrod Džordža Vašingtona matus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Twitter/@timesunion

Kāds Ņujorkas bibliotekārs 200 gadus vecā almanahā atradis matu šķipsnu, kas, pēc pētnieku domām, piederējusi ASV pirmajam prezidentam Džordžam Vašingtonam. Eksperti ir pārliecināti, ka tie ir Vašingtona īstie mati, nevis daļa no viņa parūkas.

Kā vēstīts izdevumā «Times Union», šis ir ļoti nozīmīgs artefakts un liecība par vienu no Amerikas vēstures nozīmīgākajām personībām.

Matu šķipsnu, kas bija sasieta kopā ar baltu diegu, bibliotēkas krājumu inventarizācijas laikā atrada bibliotekārs Džons Maiers (John Myers). Šķipsna bija ievietota nelielā aploksnē, kas savukārt atradās starp 1793. gadā publicēta almanaha lapām. Uz aploksnes bija rakstīts: «Vašingtona mati, ko Džeimsam Hamiltonam 1871. gada 10. augustā iedeva viņa māte.»

Lai arī mūsdienās šķiet visai dīvaini, ka Vašingtona mati tika glabāti tādā veidā, tomēr tajā laikā tā bija ierasta prakse. Turklāt savus matus cilvēki mēdza viens otram pasniegt kā dāvanas. Ļoti iespējams, ka prezidenta sieva Marta šo matu šķipsnu uzdāvināja Aleksandra Hamiltona sievai Elīzai, kuras abas bija tuvas draudzenes.

«Tas ir ļoti iespējams, ka Marta uzdāvināja Elīzai šķipsnu Džordža matu, kas vēlāk kā relikvija tika nodoti Elīzas dēlam Džeimsam,» teica pētniece Sūzana Holoveja Skota (Susan Holloway Scott).

Šī nav vienīgā Džordža Vašingtona matu šķipsna, kas saglabājusies līdz mūsdienām. Kāda cita atrodas Vašingtona mājās Virdžīnijā. Ari šos matus visticamāk kādam uzdāvināja Marta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu