EP deputāti apspriedīs iespējamo ES atbildi uz Trampa lēmumu atteikties no vienošanās par Irānas kodolprogrammu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CLEMENS BILAN / EPA

EP deputāti šodien Strasbūrā notiekošās plenārsesijas laikā ar Eiropas Savienības (ES) ārlietu pārstāvi Federiku Mogerīni diskutēs par ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu atteikties no vienošanās par Irānas kodolprogrammu sekām un apspriedīs arī iespējamo ES atbildi.

Kā informēja EP Informācija birojā Latvijā, ES vienoti atbalsta vienošanos par Irānas kodolprogrammu, un citi problēmjautājumi - piemēram, Irānas atbalsts Sīrijas režīmam vai ballistisko raķešu programma - būtu risināmi ar citiem līdzekļiem, sacīja EP Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Deivids Makalisters.

Viņa paziņojums bija atbilde uz Trampa lēmumu atjaunot Kopīgā visaptverošā rīcības plāna (KVRP) ietvaros iesaldētās ASV sankcijas.

Paredzams, ka EP deputāti aicinās sniegt vairāk informācijas par ASV sankciju atjaunošanas ietekmi uz Irānas un vairāku ES uzņēmumu, piemēram, «Total» un «Airbus» darījumiem.

2015.gada jūlijā Irāna un sešas valstis (Francija, Vācija, Lielbritānija, Ķīna, Krievija un ASV) un ES parakstīja KVRP - vienošanos, kam jānodrošina Irānas kodolobjektu izmantošana tikai civilām vajadzībām apmaiņā pret sankciju atcelšanu.

Jau vēstīts, ka Tramps 8.maijā paziņoja, ka ASV izstājas no 2015.gadā noslēgtā Irānas kodolvienošanās, un atjaunos visas sankcijas, kas Irānai tika atceltas kodolvienošanās ietvaros.

Lielbritānija, Francija un Vācija, kas arī parakstīja šo vienošanos, solījušas to izglābt. Arī Krievija un Ķīna, kuru paraksti ir zem šī līguma, paudušas vēlmi to saglabāt.

Mogerīni iepriekš sacījusi, ka pasaules lielvaru un Irānas kodollīgumam nav alternatīvas, tādējādi reaģējot uz ASV valsts sekretāra Maika Pompeo paziņojumu, ka ASV līdz ar izstāšanos no kodollīguma pret Irānu vērsīs bezprecedenta sankcijas. Viņa arī norādījusi, ka ES ir «apņēmības pilna saglabāt» Irānas kodolvienošanos, neraugoties uz Trampa lēmumu no tā izstāties.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs apliecinājis, ka ir «ļoti satrauks» par ASV lēmumu izstāties no Irānaskodolvienošanās un atjaunot sankcijas. Vienošanās «ir liels sasniegums kodolieroču neizplatīšanas un diplomātijas jomā, jo, pateicoties tam, dots ieguldījums reģionālajam un starptautiskajam mieram un stabilitātei», paziņojumā norādīja Gutērrešs.

Irānas prezidents Hasans Ruhani Trampa lēmumu nodēvēja par «psiholoģisku karadarbību» pret Irānu un pavēstīja, ka, neskatoties uz ASV izstāšanos, Irāna paliks kodollīgumā ar pasaules lielvarām. Viņš norādīja, ka vēlētos apspriest Trampa lēmumu ar līgumu slēgušajām Eiropas, Krievijas un Ķīnas pusēm.

Tikmēr Latvija paudusi atbalstu turpmākai Irānas kodolprogrammas ierobežošanai. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) norādīja, ka ES bija un ir daļa no vienošanās. Pēc viņa domām, vienošanās ir Eiropas diplomātijas tieša atbildība, tādēļ šobrīd jāvelta maksimāli centieni, lai nodrošinātu, ka Irāna neatsāk savu kodolprogrammu un tiek turpināts strādāt ar visiem vienošanās partneriem, arī ASV, Krieviju, Ķīnu un Irānu, lai rastu risinājumu, kas apmierinātu visas puses.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu