Ģimenes ārstu asociācija aicina neatbalstīt ZZS īstenoto veselības aprūpes politiku (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Šodien Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) sapulcē mediķi atbalstīja aicinājumu nebalsot par Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un tās īstenoto veselības aprūpes politiku, informē asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Viņa norādīja, ka ģimenes ārstu ieskatā veselības ministre Anda Čakša (ZZS), Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un viņu pārstāvētais politiskais spēks «novedīs ārstus un pacientus pie sasistas siles».

Ārsti vienojās, ka jūlija sākumā izvērtēs, vai e-veselība funkcionē pietiekami labi. Turklāt, kamēr e-darbanespējas lapas un e-receptes nefunkcionē pilnvērtīgi, proti, tās nevar izrakstīt 30 sekundēs, nav pilnvērtīgs zāļu reģistrs un nav vienkāršota lapu izrakstīšana, tikmēr ģimenes ārsti atliek citu funkcionalitāšu lietošanu un vienu dienu nedēļā nelietos e-veselības sistēmu.

Ģimenes ārsti šodien vienojās pieprasīt apturēt Veselības finansēšanas likumu un tā ieviešanu, jo tas apdraud pacientu veselību, īpaši mazāk aizsargāto Latvijas iedzīvotāju daļu. Ārsti uzturēs arī prasību palielināt finansējumu ģimenes ārstu praksēm.

Tāpat ārsti nolēma nosodīt veselības ministres darbību un īstenoto reformu, kas vērsta no individuālas pacienta aprūpes pieejas uz bezpersonisku aprūpi. «Šī reforma iznīcinās ģimenes ārstu prakses un kalpos poliklīniku izveidošanai. Tas pasliktinās pacientu aprūpes kvalitāti un apmierinātību, radīs liekus izdevumus valsts budžetā,» uzskata Veide.

Jau vēstīts, ka Čakša maija pirmajā pusē solīja, ka divu mēnešu laikā e-veselības sistēma kļūs par «palīgu, nevis šķērsli» mediķiem. Viņa atzina, ka nav apmierināta ar to, kādā ātrumā e-veselības sistēma strādā, īpaši tāpēc, ka pagājuši jau četri mēneši kopš e-veselības sistēmas obligātās lietošanas sākuma.

Vēlāk maija vidū ministre Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» norādīja, ka galvenā kļūda esot atrasta vienā no e-veselības moduļiem, kas bremzējot visas sistēmas darbību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu