Iereibuši Īrijas pilsoņi uzbrukuši NMPD darbiniekiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Aizvadītajā nedēļā divi Īrijas pilsoņi izsaukuma laikā uzbrukuši Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbiniekiem, un pēc šī incidenta dienesta vadība sola vētīt veselības apdrošināšanas izmaksas, vēsta «Latvijas Avīze».

Pagaidām NMPD darbiniekiem valsts apmaksā pacientu iemaksas un līdzmaksājumus, bet tāpat ir jāgaida rindās, lai varētu ārstēties par valsts naudu, noskaidrojusi "Latvijas Avīze'.

Minētā NMPD brigāde naktī devusies izsaukumā uz Vecrīgu, kur bija noticis kautiņš starp iereibušiem vietējiem iedzīvotājiem un diviem Īrijas pilsoņiem. Vietējie ārzemniekus bija centušies nomierināt, iepūšot viņiem sejā piparu gāzi.

Ātrās palīdzības brigāde - autovadītājs un daktere - abus cietušos vedusi uz slimnīcu, kad tie viņiem uzbrukuši. «Tas notika dažu sekunžu laikā, lai gan pirms tam, vedot pacientus uz slimnīcu, nekas neliecināja, ka kaut kas tāds varētu atgadīties,» atceras brigādes daktere. Ārste nevēlējās sīkāk izklāstīt notikušo, kamēr notiek kriminālprocess, vien piebilda, ka tā neesot bijusi vienkārša grūstīšanās.

Abas personas aizturēja policija, kas sākusi kriminālprocesu par huligānismu, ja to izdarījusi personu grupa vai ja tas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam, pastāstīja Valsts policijas pārstāve Elīna Sprudzāne. Piektdien tiesa 22 un 17 gadus vecajiem jauniešiem piemēroja ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli. Policijā neatklāja, vai viņiem ļauts izbraukt no Latvijas.

Savukārt cietušajiem NMPD darbiniekiem izsniegta darba nespējas lapa, notiek tiesu medicīnas ekspertīze, lai izmeklētāji varētu pārliecināties par miesas bojājumu smaguma pakāpi.

«Latvijas Avīze» vēsta, policija joprojām izmeklē arī pagājušā gada nogalē notikušo incidentu Rīgā, Dzelzavas ielā, kad piedzēries vīrietis meta ātrās palīdzības automašīnas salonā stikla glāzi, jo autovadītājs atteicās aizvest uz mājām viņa pudeles brāli, un trāpīja pa galvu NMPD brigādes ārstam. Policijai aizvien nav izdevies aizturēt uzbrucēju.

NMPD brigādes autovadītājam toreiz tika pārlauzts deguns un viņš guva smadzeņu satricinājumu, kad alkohola apreibinātā persona, cērtot ciet šofera priekšā durvis, trāpīja viņam pa seju. Vīrietis ir pārcietis vienu operāciju, bet otra vēl ir priekšā. Viņš laikrakstam pastāstījis, ka vēl neesot zināms, vai to apmaksās no valsts budžeta naudas vai izdevumi būs jāsedz pašam. Par pirmo operāciju pašam nav bijis jāmaksā. NMPD viņš vairs nestrādā.

Savukārt pirms mēneša no piparu gāzes cietis vēl kāds NMPD autovadītājs, kuram to izsaukuma laikā Rīgā, Ziepniekkalnā, iepūta sejā kāds agresīvs vieglās automašīnas šoferis. Pēdējam neesot paticis, ka ātrās palīdzības mašīna piestājusi viņam neizdevīgā vietā, vēsta «Latvijas Avīze».

Tikmēr NMPD vadītāja Liene Cipule uzsver, ka NMPD ar tiesību aktu ir jānoteic operatīvā dienesta statuss, kas, iespējams, varētu kalpot par pamatu vēl kādu bonusu noteikšanai darbiniekiem.

Vienlaikus Cipule solījusi, ka tikšot aprēķinātas polišu aptuvenās izmaksas. Vadītāja esot uzdevusi personāla daļai sazināties ar apdrošināšanas firmām, lai saņemtu pilnu informāciju.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris uzskata, ka Ministru kabineta noteikumi par kārtību, kādā NMPD darbinieki saņem veselības aprūpi, būtu jāpapildina ar punktu, kurš ļautu medicīnas pakalpojumu saņemt ne vēlāk kā divu nedēļu laikā. Tad nebūtu mēnešiem jāstāv kopīgajā rindā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu