Koalīcijas politiķi rosina noteikt 20% latviešu valodas «kvotu» radio fonogrammām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Koalīcijas politiķi iesnieguši likuma grozījumus, kas paredz noteikt, ka radiostacijās vismaz 20% no fonogrammām jāraida latviski.

Attiecīgus grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā iesnieguši deputāti Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), Hosams Abu Meri (V), Valdis Skujiņš (ZZS), Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) un Jānis Upenieks (V).

Likumprojekta mērķis ir nodrošināt latviešu mūzikas īpatsvaru elektronisko plašsaziņas līdzekļu radio programmās. Politiķi norāda, ka latviešu mūzikas pieejamība apkārtējā vidē ir nozīmīgs un pozitīvs priekšnosacījums valsts nacionālās identitātes un valsts atpazīstamības veidošanā.

Likumā tiek rosināts noteikt, ka elektronisko plašsaziņas līdzekļu radio programmās ne mazāk kā 20% no visa fonogrammu raidīšanas laika izmantojamas fonogrammas latviešu valodā un/vai jaunrades fonogrammas. No minētajām fonogrammām ne mazāk kā puse ir jāizmanto radio no plkst.7 līdz plkst.20.

Fonogrammas latviešu valodā paredzēts definēt kā fonogrammas vai muzikālus darbus, kas ir izpildīti latviešu valodā vai arī atspoguļo latviešu kultūras mantojumu, neatkarīgi no tā, kas ir fonogrammas autors vai izpildītājs. Tāpat par fonogrammām latviešu valodā tiks definēta Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņu komponēta vai izpildīta mūzika latviešu valodā.

Kā jaunrades fonogrammas plānots definēt fonogrammas vai muzikālus darbus, kas ierakstīti un publicēti Latvijā trīs gadu laikā no to fiksācijas brīža. No fonogrammas mūzikas autora, vārdu autora, producenta, ierakstu kompānijas un/vai izpildītāja vismaz diviem no minētajiem būs jābūt piederīgiem Latvijai.

Politiķis atsaucas uz to, ka līdzīgas kvotas konkrētām valodām ir noteiktas Francijā, Vācijā, Austrijā, Polijā, Igaunijā un Kanādā.

Saeima par likuma grozījumu nodošanu komisijām lems 7.jūnijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu