Žurnālists, kurš Bušam meta ar kurpi, kandidē uz vietu Irākas parlamentā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms gandrīz desmit gadiem irākiešu žurnālists Muntadars al-Zaidi izraisīja diplomātisku skandālu, kad preses konferences laikā toreizējā ASV prezidenta Džordža Buša virzienā svieda kurpes, protestējot pret ASV spēku invāziju Irākā, vēsta raidorganizācija CNN. Tagad 39 gadus vecais al-Zaidi nolēmis pats sākt politisko karjeru un kandidēt gaidāmajās parlamenta vēlēšanās Irākā.

Tuvojoties otrā prezidenta pilnvaru termiņa beigām, Bušs 2008.gada decembrī devās vizītē uz Irāku. Preses konferencē Bušam izdevās izvairīties no al-Zaidi kurpes, kas lidoja viņa galvas virzienā. Drošībnieki tikmēr nospieda kareivīgi noskaņoto žurnālistu uz zemes un pēc tam izveda no telpas.

Al-Zaidi par šo izgājienu sākotnēji piesprieda trīs gadu cietumsodu, taču vēlāk to samazināja līdz 12 mēnešiem. Galu galā kurpes sviedējs ieslodzījumā pavadīja deviņus mēnešus.

Desmit gadus vēlāk al-Zaidi kandidē Irākas parlamenta vēlēšanās, kas notiks sestdien, 12.maijā.

Pēc atbrīvošanas no cietuma al-Zaidi galvenokārt dzīvojis ārpus Irākas. Pirms diviem mēnešiem viņš atgriezās Irākā no Beirūtas, Libānā, lai sagatavotos vēlēšanām. «Kā jau zināt no pagātnes, es atbalstīšu apspiestos un iestāšos pret apspiedējiem,» internetā publicētā video saka al-Zaidi. Viņa kampaņas «Facebook» lapā publiskots video no kurpes sviešanas 2008.gadā.

«Man nav nekādu iebildumu pret Ameriku un amerikāņiem,» al-Zaidi šomēnes teica intervijā CNN. «Mani vienīgie iebildumi bija pret bijušo prezidentu Džordžu Bušu. Viņš okupēja manu valsti un nogalināja manus tautiešus.»

«Ja es kļūšu par Irākas premjerministru vai prezidentu, tad pirmais, ko darīšu, - pieprasīšu ASV oficiāli atvainoties visiem irākiešiem, izmaksāt kompensācijas cietušajiem un saukt pie atbildības bijušo prezidentu Džordžu Bušu.»
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu