Latvija iesniedz Krievijai notu par uzbrukumu vēstniecībai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) Krievijai iesniegusi notu par trešdien notikušo uzbrukumu vēstniecībai Maskavā, TVNET uzzināja ĀM.

(ziņa papildināta)

ĀM informē, ka ceturtdien valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs uzaicināja Krievijas Federācijas vēstnieku Latvijā Jevgeņiju Lukjanovu, lai paustu stingru nosodījumu par 9. maijā notikušo uzbrukumu Latvijas Republikas vēstniecībai Krievijas Federācijā.

Sarunā valsts sekretārs norādīja uz nepieciešamību Krievijas pusei nodrošināt Vīnes konvencijas «Par diplomātiskajiem sakariem» 22. pantā minēto saistību izpildi, kā arī veikt visus drošības pasākumus šādu uzbrukumu nepieļaušanai un vainīgo personu sodīšanai.

Pildegovičs uzsvēra, ka diemžēl šis nav pirmais gadījums, kad Latvijas diplomātisko pārstāvniecību Krievijā drošība tiek pakļauta riskiem. Tā kā uzbrukumā tika nodarīti bojājumi vēstniecības ēkas fasādei, ĀM valsts sekretārs pieprasīja Krievijas pusei nodrošināt to novēršanu.

Ministrija skaidro, ka 1961. gada Vīnes konvencijas «Par diplomātiskajiem sakariem» 22. pants nosaka, ka: pirmkārt, pārstāvniecības telpas ir neaizskaramas. Uzņemošās valsts pārstāvji nedrīkst tajās ieiet, izņemot gadījumus, kad saņemta pārstāvniecības vadītāja piekrišana.

Otrkārt - uzņemošajai valstij ir īpašs pienākums veikt visus atbilstošus pasākumus, lai aizsargātu pārstāvniecības telpas pret jebkādu ielaušanos vai zaudējumu nodarīšanu un lai novērstu jebkādu pārstāvniecības miera traucējumu vai tās cieņas aizskārumu. Savukārt treškārt - pārstāvniecības telpas, to iekārta un citi tur atrodošies īpašumi, kā arī pārstāvniecības transportlīdzekļi ir neaizskarami attiecībā uz kratīšanu, rekvizīciju, arestu vai izpildu darbībām.»

Jau ziņots, ka trešdien vakarā notikušajā uzbrukumā vairāki vandāļi ar dūmu svecēm un signālraķetēm apmētāja Latvijas vēstniecības ēku Maskavā. Uzbrukuma laikā viens no likumpārkāpējiem ar melnas krāsas baloniņu mēģināja appūst vēstniecības ēkas sienu, taču paspēja uzrakstīt tikai burtu «S».

Par veikto incidentu aizturēti divi nacionālboļševiki, kuri apsūdzēti sīkajā huligānismā. Izskanējusi informācija Krievijas nacionālboļševiki šādi rīkojusies reaģējot uz Vladimira Lindermana aizturēšanu Rīgā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu