Iepazīstam pasaules karaļbērnus: Dānijas prinči un princeses krustu šķērsu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/ Scanpix

Iespējams, kādam būs piemirsies, kāds varbūt pat nebūs zinājis, bet ne tik tālajā Dānijā valsts galva ir karaliene Margrēte II. Diemžēl pavisam nesenā pagātnē karaliene apbedīja savu laulāto - princi Henriku, tomēr priekam vieta nav zudusi, jo karaliskā ģimene ir diezgan kuplā skaitā. Katram no karalienes abiem dēliem – kroņprincim Frederikam un princim Joahimam ir četri bērni, ziņo harpersbazaar.com Tas nozīmē, ka pa Margrētas II valdītajiem īpašumiem un pļavām skraida bariņš prinču un princešu. Lūk, viņi!

 
Foto: SIPA/ Scanpix

Dānijas princis Kristians

Divpadsmitgadīgais Kristians Valdemārs Henrijs Džons, Dānijas princis, Monpezatas grāfs, ir kroņprinča Frederika un kroņprinceses Mērijas pirmais dēls un karalienes Margrētes II mazdēls. Princis Kristians ir otrais rindā uz troni pēc sava tēva prinča Frederika.

Kristians bija pirmais Dānijas karaliskās ģimenes loceklis, kurš apmeklēja bērnudārzu, kā arī pirmais, kurš apmeklē valsts skolu.

 
Foto: AFP/ Scanpix

Dānijas princese Izabella

Princese Izabella Henrieta Ingrīda Margrēte ir Dānijas kroņprinča un kroņprinceses otrais bērns. Viņai ir 10 gadu. Pateicoties nesenajiem grozījumiem Dānijas likumdošanā par troņa mantošanas tiesībām, tā vietā, lai priekšroka uz troni būtu ģimenes vīriešiem (attiecīgi sievietes sarakstā pabīdot uz leju), tagad troņa mantošanas secība atbilst bērnu piedzimšanas secībai neatkarīgi no dzimuma – Izabella ir nākamā rindā uz Dānijas troni aiz sava vecākā brāļa Kristiana.

 
Foto: REUTERS/ Scanpix

Dānijas princis Vincents un princese Žozefīne

Septiņus gadus vecais princis Vincents Frederiks Miniks Aleksandrs, Monpezatas grāfs, un viņa dvīņumāsa princese Žozefīne Sofija Ivalo Matilde, Monpezatas grāfiene, karalisko ģimeni papildināja 2011. gadā. No abiem dvīņiem rindā uz troni, sekojot vecākajam brālim un māsai, pirmais ir Vincents, pēc tam Žozefīne.

Sešu gadu vecumā dvīņiem sākot skolas gaitas katram savā klasē, kroņprincis Frederiks par saviem bērniem izteicās: «Viņi ir viens otra labākais draugs, bet mēs nospriedām, ka viņiem vajadzētu iegūt arī jaunus draugus.»

 
Foto: SIPA/ Scanpix

Dānijas princis Nikolajs

Princis Nikolajs Viljams Aleksandrs Frederiks ir prinča Joahima (kroņprinča Frederika jaunākais brālis) un Frederiksborgas grāfienes Aleksandras vecākais dēls (18). Tāpat kā prinča Frederika bērni, arī Nikolajs un viņa brāļi un māsas ir karalienes Margrētes II mazbērni. Arī Nikolaja tituls ir Monpezatas grāfs.

Lai gan viņa vecāki izšķīrās 2004. gadā, princis Nikolajs vēl aizvien saglabā savu vietu rindā uz troni, viņš ir septītais (pēc sava tēva).

Princis Nikolajs nelabprāt ievēro karalisko protokolu, viņš aktīvi darbojas kā modelis. Ir pat sadarbojies ar vairākiem pasaulslaveniem modes zīmoliem.

 
Foto: SIPA/ Scanpix

Dānijas princis Fēlikss

Princis Fēlikss Henriks Valdemārs Kristians, Monpezatas grāfs, ir 15 gadus vecs, prinča Joahima un Frederiksborgas grāfienes Aleksandras otrais bērns. Arī princis Fēlikss, neskatoties uz to, ka vecāki ir šķīrušies, saglabā savu vietu rindā uz troni, viņš ir astotais pēc kārtas, nākamais aiz sava vecākā brāļa.

Abiem ar brāli Nikolaju ir ķīniešu saknes, jo viņu māte ir mazmazmeita Mērijai Ho Lī no Ķīnas.

Pēc Fēliksa un Aleksandras šķiršanās aizbildniecība par dēliem palika abu vecāku ziņā.

 
Foto: REUTERS/ Scanpix

Dānijas princis Henriks

Deviņus gadus vecais princis Henriks Karls Joahims Alens, Monpezatas grāfs, ir prinča Joahima un viņa otrās sievas princeses Mērijas pirmais kopīgais bērns. Joahims ar Mēriju salaulājās četrus gadus pēc tam, kad princis bija šķīries no grāfienes Aleksandras.

Ievērojot dāņu karaliskās tradīcijas, Henrika (tāpat kā viņa brāļu) vārds tika paziņots tikai kristību laikā, kuras bija gandrīz trīs mēnešus pēc viņa dzimšanas.

Henriks ir devītais rindā uz Dānijas troni.

 
Foto: SIPA/ Scanpix

Dānijas princese Atēna

Sešus gadus vecā princese Atēna Fransuāza Marija, Monpezatas grāfiene, ir jaunākā karalienes Margrētes II un prinča Henrika mazmeita. Viņa arī ir jaunākā no prinča Joahima un princeses Marijas diviem kopīgajiem bērniem. Princese ieņem 10. vietu rindā uz Dānijas troni.

Kad princis Joahims pēc Atēnas piedzimšanas tikās ar presi, viņš pajokoja, ka meitas vārds varētu būt kaut kas starp Džo un Šeherezādi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu