Jau šonedēļ galīgajā lasījumā varētu pieņemt ieceri par pabalstu pensionāru atraitņiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas šodien vienbalsīgi atbalstīja likuma grozījumus, kas paredzētu, ka pārdzīvojušais laulātais vēl gadu saņemtu pabalstu 50% apmērā no mūžībā aizgājušā dzīvesbiedra pensijas.

Papildināts no 6. rindkopas

Komisija arī vienojās aicināt parlamentu izskatīt šo likumprojektu steidzamības kārtībā, kā arī izskatīt abos lasījumos šīs nedēļas, 26.aprīļa, Saeimas sēdē.

Vairāki deputāti komisijas sēdē pauda atzinīgus vārdus par darba grupas paveikto, diskutējot par izmaiņām likumā par valsts pensijām, kā arī izteica atbalstu likumprojekta raitai izskatīšanai. Deputāts Andrejs Klementjevs (S) norādīja, ka likumprojekts būtu jāpieņem galīgajā lasījumā šonedēļ, līdz ar to deputāti varētu atturēties no konceptuāliem ierosinājumiem likumprojektam. Viņš arī pauda, ka pašlaik, ņemot vērā budžeta iespējas, vēl nevar atļauties noteikt šāda pabalsta piešķiršanu uz mūžu.

Arī «Vienotības» Saeimas frakcijas vadītājs norādīja, ka likumprojekts būtu jāizskata raiti un deputātiem būtu jāatturas no populistiskiem priekšlikumiem, kas bremzētu grozījumu virzību. Savukārt Silvija Šimfa mudināja kolēģus neslavēt sevi par paveikto, jo deputāti «izdarīja to, kas bija jāizdara».

Priekšlikumus grozījumiem likumā par valsts pensijām piedāvāja darba grupa. Kopumā atbalstu guva divi ierosinājumi - par pabalstu pensionāru atraitņiem, kā arī priekšlikums piemaksu par uzkrāto darba stāžu palielināt arī tiem, kuri pensionējušies 1996.gadā.

Vēl no šā gada 1.jūlija piemaksas apmērs par vienu apdrošināšanas stāža gadu būs 1,5 eiro tiem cilvēkiem, kuriem vecuma pensija piešķirta līdz 1995.gada beigām. Tas attieksies arī uz personām, kurām invaliditātes pensija piešķirta un vecuma pensijai nepieciešamais vecums sasniegts līdz 1995.gada beigām. Tomēr likumprojekts paredz, ka šādas izmaiņas būtu attiecināmas arī uz tiem pensionāriem, kuri pensionējušies 1996.gadā.

Likumprojekts arī paredz izmaiņas attiecībā uz apbedīšanas pabalstu. Likums nosaka, ka pensija saņēmēja nāves gadījumā viņai ģimenei un personai, kas uzņēmusies apbedīšanu, izmaksā apbedīšanas pabalstu divu mēnešu pensiju apmērā. Tā kā piemaksa par apdrošināšanas stāžu līdz 1996.gadam nav pensijas sastāvdaļa, tā netiek iekļauta apbedīšanas pabalsta apmērā. Taču aizvien lielāku cilvēku neizpratni rada tas, ka pensionāra nāves gadījumā pabalsts ir mazāks nekā mirušā iepriekš saņemtie divu mēnešu ienākumi, teikts likumprojekta anotācijā.

Ņemot vērā, ka no 1.jūlija daļai pensionāru piemaksas tiks palielinātas, šī starpība būšot vēl lielāka. Līdz ar to likumā paredzēts veikt grozījumus, kas paredzētu, ka apbedīšanas pabalstu izmaksātu mirušā divu pensiju apmērā, ieskaitot pie tās piešķirto piemaksu par apdrošināšanas stāžu līdz 1995.gada beigām.

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka piemaksu palielināšanai papildu nepieciešams finansējums šogad būtu 1,03 miljoni eiro, bet 2019.gadā – 2,05 miljoni eiro, bet apbedīšanas pabalsta palielināšanai nepieciešamie papildu finanšu līdzekļi 2019.gadā ir 1,8 miljoni eiro.

Izdevumi pārdzīvojušā laulātā pabalsta izmaksai būtu ap 8 miljoniem eiro gadā, skaidroja deputāti komisijas sēdē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu