«Norvik bankas» zaudējumi pērn sasnieguši € 44 miljonus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

«Norvik banka» pagājušajā gadā strādājusi ar zaudējumiem 44,03 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš, liecina bankas publiskotais neauditētais finanšu pārskats. Vienlaikus bankas grupas zaudējumi pērn sasnieguši 37,51 miljonu eiro pretstatā peļņai gadu iepriekš.

Tādējādi bankas kopējais uzkrāto zaudējumu apmērs sasniedzis 85,11 miljonus eiro.

Vienlaikus «Norvik bankas» kapitāls 2017.gada beigās bija 60,795 miljonu eiro apmērā.

Bankas neto procentu ienākumi 2017.gadā samazinājušies par 31,6% un bija 7,276 miljoni eiro, neto komisijas naudas ieņēmumi pieauguši par 14,4%, sasniedzot 21,774 miljonus eiro, bet zaudējumi no dažādu aktīvu vērtības samazināšanas pieauguši 4,7 reizes, sasniedzot 52,115 miljonus eiro, ko galvenokārt ietekmējis Krievijas «Norvik bank» 85% akciju pārdošanas darījums.

«Norvik bankas» aktīvi 2017.gada 31.decembrī bija 788,977 miljonu eiro apmērā, kas ir par 10,2% jeb 89,199 miljoniem eiro mazāk nekā 2016.gada beigās, kad bankas aktīvi bija 878,176 miljonu eiro apmērā. Bankas finanšu pārskata vadības ziņojumā teikts, ka aktīvu samazinājums pagājušajā gadā galvenokārt bija saistīts ar klientu noguldījumu aizplūdi.

Pagājušā gada beigās banka noguldījumos bija piesaistījusi 662,293 miljonus eiro, kas ir par 3,5% mazāk nekā iepriekšējā gada beigās, savukārt bankas kredītportfelis 2017.gada beigās bija 213,653 miljonu eiro apmērā, kas ir samazinājums par 11,4%.

«Norvik bankas» likviditātes rādītājs 2017.gada beigās bija 61,33%, bet kapitāla pietiekamības rādītājs bija 14,7%.

Bankas finanšu pārskata vadības ziņojumā teikts, ka 2017.gads «Norvik bankai» bija dinamisks - ar lielāku koncentrēšanos uz bankas biznesa attīstīšanu Latvijā un īpašu uzmanību veltot vecākā gadagājuma klientiem, kuru finanšu vajadzības ne vienmēr tiek saprastas un apmierinātas citās bankās. Tajā pašā laikā banka turpināja darbu arī pie efektivitātes un jaunu biznesa iespēju attīstīšanas, lai kļūtu konkurētspējīgāka.

Tāpat bankas vadība atzīmē, ka Krievijas «Norvik bank» pārdošanas darījums veikts saistībā ar grupas stratēģiju samazināt ar Krieviju saistītos riskus. Struktūrvienības pārdošana būtiski samazināja grupas kapitālas prasības, un tādējādi uzlaboja kapitāla pietiekamības rādītāju.

2017.gadā «Norvik banka» turpinājusi arī darbu pie noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas (AML) politikas un korporatīvās pārvaldes stiprināšanas AML jomā. «Norvik banka» īstenojusi 2016.gadā noslēgtā ASV/BSA audita rekomendācijas, lai radītu ASV/BSA drošu AML vidi, kas saskaņota ar regulatora prasībām. Banka koncentrējusies arī uz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) jaunu tiesību aktu un rekomendāciju prasību īstenošanas. Lai stiprinātu AML informācijas tehnoloģiju atbalstu, «Norvik banka» no «FICO-Tonbeller» iegādājusies «Siron» sistēmu, kas veic aizdomīgu darījumu uzraudzību. Attiecīgā sistēma pilnībā ieviesta 2017.gada maijā. Papildus tam, 2017.gada vidū banka no «Accuity» iegādājās uzlabotu sankciju analīzes risinājumu un reģistru. Banka veltījusi īpašu uzmanību arī darbinieku apmācībai AML jomā.

Bankas vadība arī piebilst, ka kopš ASV Valsts kases Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas («FinCEN») ziņojuma publicēšanas par «ABLV Bank», tirgus piedzīvojis būtiskus satricinājumus, kas pakāpeniski samazinājušies un nav radījuši būtisku ietekmi uz «Norvik banku», lai arī klienti aizvien aktīvāk jautājuši par situācijas attīstību. «Bankas vadība, filiāļu darbinieki un saziņas centru speciālisti aktīvi iesaistījās atbilžu un skaidrojumu nodrošināšanā,» teikts vadības ziņojumā.

Tāpat bankas vadība atzīmē, ka tuvākajās nedēļās plānotās jaunās regulējošās prasības veicinās starptautisko bankas pakalpojumu biznesa pilnīgu pārskatīšanu, samazinot nerezidentu klientu skaitu, saistības un īpatsvaru kopējā klientu portfelī.

«Norvik bankas» pārskatā arī norādīts, ka banka strādā pie krietni agresīvāka plāna, lai samazinātu čaulu uzņēmumu īpatsvaru klientu portfelī - darbs, kas sākts 2017.gadā, turpināsies krietni straujākā tempā. «Šī plāna ietekme apvienojumā ar gaidāmo ASV dolāra klīringa iespēju samazināšanos ir ņemta vērā mūsu pārskatītajā 2018.gada finanšu plānā,» teikts pārskatā, prognozējot ienākumu kritumu salīdzinājumā ar sākotnēji paredzēto apmēru aptuveni piecu miljonu eiro apmērā, kā arī nerezidentu saistību iespējamu samazināšanos vēl par 10-15%.

2017.gada beigās «Norvik bankā» strādāja 614 darbinieki, kamēr 2016.gada beigās - 619.

2016.gadā «Norvik banka» strādāja ar peļņu 9,427 miljonu eiro apmērā.

Iepriekš FKTK aģentūrai LETA atzina, ka daļa no ārvalstu klientus apkalpojošajām Latvijas bankām 2017.gada pārskatus likumā noteiktajā termiņā - līdz 31.martam, publicēs bez revidenta atzinuma. «FKTK ir informēta, ka daļa ārvalstu klientus apkalpojošo banku šogad minētajā termiņā savus finanšu pārskatus uz laiku publiskos bez zvērinātu revidentu ziņojumiem, jo dialogs ar revidentiem sadaļā par nākotnes darbības izvērtējumu vēl turpinās,» sacīja FKTK Komunikācijas daļas vadītāja Ieva Upleja.

Pēc aktīvu apmēra «Norvik banka» 2017.gada beigās bija septītā lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati. «Norvik bankas» akciju kontrolpaketes īpašnieks ir Grigorijs Guseļņikovs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu