Rīgas domes opozīcija apņēmusies aizkavēt jauno ierobežojumu deputātiem pieņemšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas domes opozīcijas frakciju vadītāji ir apņēmušies «darīt visu, kas viņu spēkos», lai aizkavētu pašvaldības nolikuma grozījumu jaunās redakcijas pieņemšanu, kas ieviestu jaunus ierobežojumus izteikties domes sēdē, žurnālistiem paziņoja frakciju vadītāji.

Vilnis Ķirsis (V) pauda, ka veids, kādā atkal tiek mainīts nolikums, «esot ārkārtīgi interesants». «Mēs vairs nesaprotam, kurš nolikums ir spēkā un kurš nav. Mana hipotēze ir, ka tas viss tiek darīts tāpēc, lai budžeta grozījumus varētu pieņemt, aizliedzot opozīcijai uzdot jautājumus, un lai tiktu slēpti patiesie iemesli, kam šī nauda aiziet,» teica Ķirsis.

Kā piebalsoja deputāts Nauris Puntulis (VL/TB-LNNK), neraugoties uz to, ka Nils Ušakovs (S) domi vada jau trešo sasaukumu, viņam vēl «daudz ir jāmācās, lai strādātu ar prasīgu opozīciju un ar prasīgu ministru».

Partijas «Latvijas attīstībai» pārstāvis Mārtiņš Bondars norādīja, ka «ar šo gājienu Ušakovs ņirgājas par valsti, tajā pieņemtajiem likumiem, pašvaldību lietu ministru un visiem vēlētājiem». «Ušakovs dara visu, lai demokrātija Rīgā nebūtu, un domāju, ka pašvaldību lietu ministram ir pienācis īstais brīdis rīkoties, lai mēru savaldītu,» teica Bondars.

Opozīcijas politiķis skaidroja, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam (VL/TB-LNNK) šim nolūkam ir dažādi mehānismi, piemēram, viņš ir tiesīgs ierasties uz šodien plānoto sēdi, tāpat viņam esot tiesības sasaukt sēdi pašam.

Visi frakciju vadītāji pauda gatavību cīnīties pret plānoto grozījumu pieņemšanu, kavējot lēmuma pieņemšanu, uzrunājot ministru un «darot visu, kas nepieciešams».

Sākoties sēdei, opozicionāri mēģināja pierunāt Ušakovu sēdi pārtraukt un pārcelt, pamatojot to ar vairākiem juridiskiem šķēršļiem. Deputāts Dainis Locis (VL/TB-LNNK) pauda viedokli, ka šī sēde ir nelikumīga, jo, «ja tā ir kā atbildes gājiens uz ministra rīkojumu», par sēdes norisi ir jāinformē ministrs, kas izdarīts neesot.

Tāpat opozicionāri norādīja, ka ministra rīkojums ir stājies spēkā, līdz ar ko viņi drīkst uzdot neierobežotu jautājumu skaitu. Ušakovs savukārt uzsvēra, ka rīkojumus stājas spēkā pēc tā publicēšanas «Latvijas Vēstnesī», kas vēl nav noticis, taču deputāts Juris Pūce (LA) paskaidroja, ka rīkojums stājas spēkā tad, kad mērs ar to iepazīstas, bet «Vēstneša» publikācija paredzēta «trešajām pusēm».

Deputāts Olafs Pulks (V) jautāja domes priekšsēdētājam, vai viņš tiešām esot pārliecināts, ka šī sēde notiek likumīgi. Ušakovs tieši atbildēt izvairījās, sakot, ka par visiem deputātu priekšlikumiem tiks balsots.

Neviens no opozīcijas deputātu priekšlikumiem sēdi pārtraukt, pārcelt vai kā citādi apturēt atbalstīti netika. Pēc balsojuma visi opozīcijas deputāti izteica motivāciju par balsojumu, tādā veidā aizkavējot sēdes tālāko darbību. Kopumā jautājuma skatīšanas procesā opozicionāri jau ir iesnieguši 59 priekšlikumus.

Stundu pēc sēdes sākšanās jautājumu par nolikuma grozījumiem vēl nav izdevies sākt skatīt, jo deputāti joprojām izsakās par savu balsojuma motivāciju saistībā ar darba kārtības izmaiņu priekšlikumiem.

Kā ziņots, Rīgas domes valdošā koalīcija plāno mainīt asas domstarpības izraisījušos grozījumus pašvaldības nolikumā, kas ierobežo domes sēdes laikā uzdodamo jautājumu skaitu, tā vietā nosakot laika ierobežojumus jautājumu uzdošanai.

Kā pastāstīja Ušakovs, paredzēts, ka jautājumiem par vienu lēmumprojektu tiks atvēlētas 20 minūtes, bet par budžetu jautājumus uzdot varēs pusotru stundu.

Ušakovs akcentēja, ka daudzās pašvaldībās jau gadiem pastāvot regulējums, kas reglamentē jautājumiem atvēlēto laiku, līdz ar to Rīgas dome šodien lems par priekšlikumu noteikt konkrētu laiku jautājumu uzdošanai, ar to aizstājot jautājumu skaita ierobežojumu. Piemēram, regulējums attiecībā uz jautājumu uzdošanu esot arī Liepājas, Ventspils, Daugavpils, Jelgavas un citās pašvaldībās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu