E-nosūtījumus obligāti būs jāsāk lietot nākamā gada janvārī

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Nosūtījumu sagatavošana e-veselības sistēmā obligāta kļūs no nākamā gada 1.janvāra, otrdien lēma valdība.

Tas nozīmē, ka līdz 31.decembrim e-veselības sistēmā sagatavotu elektronisko nosūtījumu ārstniecības iestāde pacientam vēl izsniegs papīra formā.

Veselības ministrijas (VM) sagatavotie grozījumi piedāvāja pagarināt termiņu, līdz kuram e-veselības sistēmā sagatavotu elektronisko nosūtījumu ārstniecības iestāde pacientam izsniedz papīra formā, proti, e-nosūtījuma obligāta lietošana bija plānota no 1.marta, tomēr valdība vienojās, ka visām ārstniecības iestādēm obligāta e-nosūtījuma lietošana sāksies tikai no nākamā gada 1.janvāra.

VM norāda, ka šāda nepieciešamība radusies, jo ir jāpaplašina e-nosūtījumam piekļūt tiesīgo cilvēku loku. Proti, šāda piekļuve jānodrošina pacientu reģistratoriem, kuriem ir nepieciešama e-nosūtījumā ietvertā informācija, lai apstrādātu pacienta pierakstu uz veselības aprūpes pakalpojumu.

Pēc VM paustā, lai nodrošinātu šo piekļuvi, ārstniecības iestādes klientu un pacientu reģistratori jāiekļauj Ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu reģistrā. Grozījumi, ar kuriem to plānots paveikt, tika izsludināti valsts sekretāru sanāksmē februāra sākumā. Plānots, ka pēc šo grozījumu pieņemšanas Nacionālais veselības dienests izveidos veselības informācijas sistēmas klientu un pacientu reģistratora lietotāja tiesību datu kopumu, lai nodrošinātu pacienta datu aizsardzību un to datu apstrādi nepieciešamajā apjomā.

Pamatojoties uz minēto, par deviņiem mēnešiem ir nepieciešams pagarināt termiņu līdz kuram veselības informācijas sistēmā izrakstītos e-nosūtījumus ārsts izdrukā un izsniedz pacientam papīra formātā, norāda VM.

Kā ziņots, Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), kurš ir arī veselības ministra pienākumu izpildītājs, iepriekš norādīja, ka lēmums pagarināt termiņu tika pieņemts, izvērtējot sistēmas gatavību, kā arī risku, ka varētu notikt līdzīga situācija kā 1.janvārī, kad obligāti tika ieviesta e-recepšu un e-darbnespējas lapu izrakstīšana, kas radīja dažādas problēmas jeb, pēc premjera teiktā, «stresu».

Kučinska vēlmi pagarināt e-nosūtījuma ieviešanu kritizējuši vairāki Saeimas deputāti. Piemēram, Renārs Putniņš (V) ir nobažījies par izvēlēto termiņu, jo funkcionalitātei bija jābūt jau gatavai. «Tam bija jābūt izdarītam, un jābūt gatavam, lai nebūtu stresu uz šo 28.februāri, bet ko jūs izdarāt? Jūs sakāt, ka jums patīk darbus paveikt līdz galam, bet ar šiem noteikumiem atceļat divus nākamos produktus, kuriem bija jau jābūt ieviestiem, uz 30.novembri jeb nākamo Saeimu,» uzsvēra Putniņš.

Kučinskis gan norādīja, ka, ja deputāts domā, ka premjers baidās no vēlēšanām, tad to var izdarīt arī mēnesi ātrāk, tomēr šādā gadījumā pastāvot bažas par koalīcijas pastāvēšanu. Tagad gan svarīgākais, ka pieņemts lēmums e-nosūtījumu ieviešanā vispirms iesaistīt valsts kapitālsabiedrības, lai saprastu, vai viss strādā adekvāti.

Vienlaikus deputāts Andrejs Klementjevs (S) uzskata, ka termiņa pagarināšana neko nemainīšot, jo problēmas būtu ne tikai sākot e-nosūtījumu izrakstīšanu no 1.marta, bet tās būšot arī no 1.decembra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu