Abass pieprasa Palestīnai pilntiesīgas ANO dalībvalsts statusu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass otrdien, uzrunājot ANO Drošības padomi, pieprasījis Palestīnai pilntiesīgas Apvienoto Nāciju dalībvalsts statusu.

Abass aicināja līdz gada vidum sarīkot starptautisku miera konferenci «ar plašu starptautisku līdzdalību», kam sekotu «Palestīnas uzņemšana ANO pilntiesīgas dalībvalsts statusā».

2012.gadā, par spīti ASV pretestībai, ANO piešķīra palestīniešu pašpārvaldei novērotāja statusu, kāds vēl piešķirts vienīgi Vatikānam.

Pilntiesīgas dalībvalsts statusa piešķiršanu Palestīnai ASV un tās sabiedrotie bloķēja vēl 2011.gadā.

Abas savas uzstāšanās laikā atkārtoti nosodīja arī ASV prezidenta lēmumu atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un Vašingtonas ieceri savu vēstniecību Izraēlā pārcelt no Telavivas uz Jeruzalemi.

Abass norādīja, ka šis Vašingtonas lēmums ir jāatsauc, lai pavērtu ceļu uz tā dēvēto divu valstu risinājumu.

Tomēr palestīniešu pašpārvaldes prezidents nenāca klajā ar paziņojumu, ka ASV ir sevi diskreditējušas kā starpnieku Tuvo Austrumu miera sarunās, kā to iepriekš bija prognozējuši gan izraēliešu, gan palestīniešu mediji.

Reaģējot uz Abasa uzstāšanos, Izraēlas vēstnieks ANO Denijs Danons apsūdzēja palestīniešu līderi divkosībā, norādot, ka viņš septiņas reizes apmeklējis ANO, kamēr ne reizi tā arī nav ticies ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu.

«Jūs vairs neesat risinājuma sastāvdaļa, jūs esat problēma,» paziņoja Danons. «Ko jūs esam paveicis, lai uzlabotu dzīvi kaut vienam cilvēkam Rāmallā vai Gazā? Jūs runājat par uzticību mieram, taču, kad jūs uzrunājat savu tautu, jūs izplatāt pavisam citu vēsti.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu