ASV nesola finansējumu pēc «Islāma valsts» padzīšanas izpostītajai Irākai

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Nākamnedēļ Kuveitā plānotajā konferencē ASV negrasās paziņot par naudas piešķiršanu Irākas atjaunošanai pēc džihādistu grupējuma «Islāma valsts» sakāves, pavēstīja ASV un Rietumu amatpersonas.

«Mēs neko neplānojam paziņot,» apliecināja ASV amatpersona, izsakoties par finanšu palīdzības solījumiem konferences gaitā, kuru grasās apmeklēt arī ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons.

Amatpersona gan norādīja, ka Tilersons var pieņemt lēmumu, kad laiks paziņot par finansējuma piešķiršanu būs pienācis tuvāk.

Vašingtona tajā pat laikā iedrošina privātā sektora investīcijas un cer uz Irākas Persijas līča reģiona kaimiņvalstīm - sevišķi uz reģiona smagsvaru sunnītu pārvaldīto Saūda Arābiju -, ka tās ieguldīs naudu Irākā, lai uzlabotu attiecības ar Bagdādi un mazinātu Irānas ietekmi Irākā.

Prezidents Donalds Tramps vēl 2016.gada vēlēšanu kampaņas gaitā sacīja - ja viņš tiks ievēlēts amatā, «valstiskumu būvēšanas laikmets būs beidzies».

Irākai nepieciešami līdz 100 miljardiem dolāru, lai salabotu bojāto infrastruktūru un konfliktā ar «Islāma valsti» sapostītās pilsētas, sacījis Irākas premjerministrs Haiders al Abadi.

«Islāma valsts» vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur «kalifātu» un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret «Islāma valsti», grupējums tagad zaudējis teju visas agrākās teritorijas.

Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu