Spānija bažījas par iespējamo islāmistu kaujinieku pieplūdumu no Sāhelas zonas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Spānija bažījas par iespējamo islāmistu kaujinieku pieplūdumu no Sāhelas zonas Āfrikā, ceturtdien atzinis Spānijas ārlietu ministrs Alfonso Dastiss.

Ministrs norādīja, ka arvien vairāk kaujinieku, kas saistīti ar teroristu grupējumu «Islāma valsts», pārvietojas uz Sāhelu un Lībiju.

«Tas praktiski ir pie mūsu robežas,» viņš piebilda.

«Skaidrs, ka situācija drošības jomā Nigērā un Mali daudz neuzlabojas,» sacīja Dastiss.

Teroristu uzbrukumos Nigērā, Mali, Burkinafaso, Čadā un Mauritānijā pēdējos gados gājuši bojā tūkstošiem cilvēku un simtiem tūkstoši cilvēku nestabilās situācijas dēļ pametuši savas mājas.

Spānija decembrī nolēma palielināt no 140 līdz 292 savu militārpersonu skaitu Mali, kur tie palīdz apmācīt Mali bruņotos spēkus.

Ik gadu miljoniem afrikāņu no Francijas, Vācijas un citām Eiropas valstīm dodas caur Spāniju uz Ziemeļāfriku, lai tur apciemotu savus tuviniekus, un pēc tam mēro šo pašu ceļu atpakaļ. Madride bažījas, ka islāmistu kaujinieki varētu izmanto šo plūsmu, lai nelegāli iekļūtu Eiropā.

Dastiss sacīja, ka šāda iespējamība rada bažas, bet norādīja, ka viņš nevēlas vilkt sakarības starp terorismu un imigrāciju.

Lai novērstu problēmas, Spānija «ļoti nopietnie uztver izlūkošanas jautājumu, kad runa ir par bēgļiem un imigrantiem,» norādīja ministrs.

Nestabilitāte Lībijā pamudinājusi migrantus izmantot Rietumvidusjūras ceļu, lai sasniegtu Eiropu.

Pagājušajā mēnesī Spānijā, šķērsojot Vidusjūru, ieradās 1287 migranti un 75 mira ceļā, liecina ANO Starptautiskās migrācijas organizācijas (IOM) dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu