No rūtiņu burtnīcas līdz ruma pudelei Jamaikā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valters Pelns

Pirmā doma, izdzirdot par «Liepājas papīru» - tā ir vieta Liepājā, kur tiek ražots papīrs. Daļēji tā ir taisnība, jo vairāk nekā simts gadus uzņēmums nodarbojās ar papīra produkcijas ražošanu, tomēr nu jau divdesmit gadus uzņēmuma pamatnodarbošanās ir uzlīmju un etiķešu ražošana. «Liepājas papīrs» ir vecāks par Latvijas valsti un slavens ne tikai Latvijā, Baltijā un Eiropā, bet uzņēmuma produkcija tiek eksportēta pat uz Jamaiku un Meksiku.

Akciju sabiedrība «Liepājas papīrs» šobrīd ir viens no vadošajiem poligrāfijas ražotājiem Baltijas valstīs šajā nozarē. Uzņēmums ražošanas procesā nodrošina pilnu pakalpojumu klāstu, kas ietver pakalpojumu servisu - no dizaina izstrādes līdz gatavās produkcijas piegādei klientam. «Liepājas papīrā» ražošanas procesā izmanto fleksogrāfijas iespieddruku, kā arī digitālo druku, kas visā pasaulē strauji kļūst arvien populārāka. Tāpat produkcijai pēcapstrādes procesā ar dažādu laku un foliju palīdzību var piešķirt luksus izskatu, šādu iespēju ļoti plaši izmanto kosmētikas un alkohola produkcijas ražotāji.

Foto: Valters Pelns

«Liepājas papīram» šogad aprit 120 gadi, kas ir ievērības cienīgs skaitlis Latvijas mērogam, turklāt jāņem vērā fakts, ka šis uzņēmums pieder latviešiem - nav izmantots ārvalstu kapitāls. Kaut arī brīžiem ir šķitis, ka sliktāk vairs nevar būt, tomēr ir pārdzīvoti grūti laiki un pārciestas visas krīzes, lai ar jaunu sparu ķertos pie darbiem. Tādējādi uzņēmums un tā vadība ir guvusi rūdījumu, kas palīdz turpināt stūrēt šo lielo kuģi pareizā virzienā - uz izaugsmi.

Foto: Valters Pelns

Izaugsme

Runājot par izaugsmi, «Liepājas papīra» pārdošanas direktors Artūrs Gabaliņš stāsta: «Šobrīd tiek plānota jaunu, modernāku iekārtu iegāde, kas nozīmē ražošanas jaudu pieaugumu. Lai gan šobrīd īpaši reģionos uzņēmēji saskaras ar darba roku trūkumu, «Liepājas papīrs» var lepoties ar lojālu un uzticamu kolektīvu, kurā atkarībā no sezonalitātes tiek nodarbināti 100 un vairāk cilvēki. Uzņēmums lepojas ar darbiniekiem, kuriem darba stāžs pārsniedz 20 un pat 30 gadus!

Foto: no "Liepājas papīrs" arhīva

«Liepājas papīrs» rūpējas par to, lai darbinieki justos ērti, atbalsta tos un pretī saņem lojālu, spējīgu un profesionālu kolektīvu. Regulāri tiek rīkoti dažādi pasākumi, kuros piedalās darbinieki un to ģimenes. Uzņēmumā valda sportiska gaisotne, jo darbinieki piedalās dažādās sportiskās aktivitātēs gan «Liepājas papīra» organizētajās sporta spēlēs, gan LTRK rīkotajos pasākumos. Uzņēmumam ir sava amatieru futbola komanda, kā arī uzņēmums atbalsta Liepājas meiteņu basketbola komandu.

Foto: no "Liepājas papīrs" arhīva

Eksports

Lai gan eksports ir uzņēmuma prioritāte (tā apjoms sasniedz aptuveni 50% no saražotās produkcijas), Latvijā ļoti daudzi atpazīstami uzņēmumi ir tieši «Liepājas papīra» klienti. Uzņēmuma ražotā produkcija piedzīvo veselu ciklu, bieži vien atgriežoties tepat Latvijā. Ir iespējams, ka pērkot, piemēram, Itālijā vai Gruzijā ražotu vīnu, pircējs pat nenojauš, ka uz pudeles uzlīmētā etiķete ir ražota tepat Liepājā. Uzņēmuma galvenās partnervalstis eksportā ir Skandināvijas valstis, Vācija, Lietuva, Igaunija, Krievija, bet ir arī realizēti projekti uz tādam eksotiskām valstīm kā Meksika un Jamaika, uz kuru tiek piegādātas etiķetes ruma pudelēm.

Trīs vaļi

Uzņēmuma pamats ir tā darbinieki, uzticami sadarbības partneri un kvalitatīvs produkts. Viens bez otra šie lielumi noteikti nevar pastāvēt. Lai iegūtu uzticamus partnerus ilgtermiņa sadarbībai, nepieciešams kvalitatīvs produkts, ko var radīt tikai profesionāla komanda - profesionāļi ražošanā, vadīšanā, pēcapstrādē un citos amatos. Kvalitāti novērtē ne vien daudzi Latvijā zināmi uzņēmumi, piemēram, Lielbāta, Spilva, Pūre, Dzintars, Seal, Valmiermuiža u.c., bet arī pasaulē plaši pazīstami uzņēmumi kā Orkla, Puratos, Circle K, Faberlic u.c.

Foto: no "Liepājas papīrs" arhīva

Reģiona priekšrocības

Kā ir būt uzņēmējam reģionā? Artūrs Gabaliņš saskata tikai plusus. Pirmkārt, kadru mainība - šeit darbinieku mainība nav tik liela un ir novērojama tendence, ka liepājnieki atgriežas dzimtajā pilsētā. Otrkārt, tā noteikti ir izglītības sfēra, jo Liepājā ir tehnikums, kurā arodu apgūst nākamie «Liepājas papīra» darbinieki, tādējādi jaunieši nav spiesti doties darba meklējumos uz Rīgu vai ārpus valsts, bet var palikt dzimtajā pusē. Trešais lielais pluss viennozīmīgi ir attīstīta loģistika, pieejama infrastruktūra, osta (prāmja satiksme), lidosta un dzelzceļš, kas ir viens no lielākajiem šī reģiona plusiem. Ja uzņēmumam nāktos paplašināties, tad nebūtu problēmu uzcelt vēl kādu ražotni ārpilsētas vidē, kas, attiecībā pret galvaspilsētu, ir daudz ērtāk un izdevīgāk. Šobrīd «Liepājas papīrs» ir ieņēmis kursu lielu mērķu sasniegšanas virzienā, un, arī pēc 120 gadu pastāvēšanas, par savām mājām ar lepnumu sauc vēju pilsētu Liepāju.

Foto: Valters Pelns

www.liepajaspapirs.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu