Fotostāsts: ko grib pateikt Palestīnas jaunieši, kas met akmeņus uz Izraēlas robežas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kopš ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojuma, ka viņš nolēmis atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu, un palestīniešu līderu aicinājumiem uz protestiem pret šo paziņojumu, konfrontācijas starp palestīniešu jauniešiem un Izraēlas karavīriem ir ieguvušas jaunu elpu. Kamēr «Hamas», «Fatah» un citas grupas mudina katru piektdienu izrādīt neapmierinātību, uz Gazas joslas robežas ar Izraēlu ik dienas vairāki jaunieši paši pēc savas iniciatīvas piekopj vairāk vai mazāk vardarbīgas protesta formas, vēsta aģentūra «Reuters».

Daži jaunieši ģērbušies krāsās, kas apzīmē kādu no frakcijām, kas iestājas par Austrumjeruzalemi kā nākotnes palestīniešu valsts galvaspilsētu. Citi nesaista sevi ne ar vienu no kustībām. «Es neesmu ne pret vienu no frakcijām, bet mēs visi esam pieauguši un saprātīgi un redzam, ka šī ilgstošā šķelšanās vājina mūs visus,» par domstarpībām starp musulmaņu «Hamas» un sekulāro «Fatah» stāsta 28 gadus vecs protestētājs.

Abas grupas ilgu laiku ir bijušas sāncenses. «Hamas» 2007.gadā no «Fatah» spēkiem pārņēma kontroli pār Gazas joslu. Tomēr, kā liecina dienišķie protesti uz robežas, jauno palestīniešu vidū pieaug neapmierinātība ar ieilgušajām miera sarunām ar Izraēlu un iekšējām nesaskaņām. Protestētāji žurnālistiem norāda - jo ilgāk šī neapmierinātība ieilgs, jo lielāka iespēja, ka protesti tiks pārnesti uz ielām.

Foto: Reuters/Scanpix

«Mēs esam izsalkuši, mūsu mājās nav elektrības un mūsu tēviem nav darba. Tas nevar novest ne pie kā cita kā vien eksplozijas,» saka 23 gadus vecais vēstures fakultātes absolvents Ahmeds, kurš nevar atrast darbu. Jautāts, pret ko būs vērsta šī eksplozija, viņš atbild - «pret Izraēlas okupāciju».

Gazas joslas iedzīvotāji sūdzas par strāvas piegādes pārtraukumiem, kas tur tiek pieredzēti 11 gadus, un tajos tiek vainotas abas grupas. «Hamas» kritizē par pilnīgu kontroles nenodošanu palestīniešu pašpārvaldes rokās, kamēr «Fatah» pārmet par nepietiekamu stingrību sarunās ar Izraēlu un novecojošu līderu turēšanu amatos, kamēr trešdaļa no Rietumkrasta un Gazas joslas iedzīvotājiem ir jaunieši vecumā no 15 līdz 29 gadiem.

«Nav tādas partijas, kas pārstāvētu mani. Ne par vienu nevaru teikt, ka tā runā manā vietā,» norāda 20 gadus vecais students Ula Džabara.

Gandrīz trīs ceturtdaļas universitāšu studentu vēlas Palestīnas pašpārvaldes prezidenta Mahmūda Abasa atkāpšanos, liecina decembrī veikts pētījums. Taču «Reuters» žurnālistu uzrunātie protestētāji ir skeptiski un netic, ka pat prezidenta nomaiņa spēs uzlabot situāciju.

«Lai kas nāktu vietā, viņš būs tāds pats,» domā 33 gadus vecais Taha. «Es neticu nevienai no partijām.»

Kopš 6.decembra, kad Tramps nāca klajā ar savu paziņojumu par Jeruzalemi, protestos gājuši bojā 16 palestīnieši un viens izraēlietis. Simtiem palestīniešu tikuši ievainoti, liecina teritorijas iestāžu dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu