Izvarota, nogalināta un beigās pati vainīga? Krievijā notiek akcija #TasNavIemeslsNogalināt

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Naktī uz 23.janvāri Krievijā kāds students izvaroja un nogalināja savu bijušo draudzeni, bet pēc tam izdarīja pašnāvību. Kad internetā parādījās komentāri, ka jaunā sieviete pati esot izprovocējusi tādu rīcību, Krievijas sociālajos tīklos sākās solidaritātes akcija #TasNavIemeslsNogalināt, vēsta portāls «novayagazeta.ru».

Artjoms Ishakovs atstāja pēcnāves vēstuli, kurā atzina, ka pirms pašnāvības izdarīšanas esot vairākas reizes izvarojis Tatjanu Strahovu. Viņš rakstīja, ka slepkavības iemesls esot bijušas viņa jūtas pret Strahovu, kā arī greizsirdība un seksuāla iekāre. Viņš minēja, ka esot apmeklējis psihiatru un lietojis tā ieteiktos medikamentus, vēsta portāls «meduza.io».

Notikušais tiek izmeklēts kā slepkavība.

Pēc notikušā Krievijas medijos sākās runas par Strahovas «provocējošo» izturēšanos. Telekanālā REN TV tika publicēts anonīma Ishakova paziņas komentārs, ka «puisis viņā bija stipri iemīlējies» un ka Strahova ar savu «vienaldzību» esot viņu novedusi līdz briesmīgajam noziegumam. Citā sižetā tika minēts, ka studente sociālajos tīklos esot publicējusi «intīmas fotogrāfijas», piemēram, pašbildes apakšveļā.

Savukārt sociālajā tīklā «VKontakte» par populārāko ierakstu kļuva Ņikitas Mogutina raksts ar nosaukumu «Draugu zona un sods. Baumaņa universitātes students nogalinājis savu draudzeni neatbildētas mīlestības dēļ». Tajā teikts, ka no «labas ģimenes» nākušais Ishakovs esot «stipri pārdzīvojis» par sarežģītajām attiecībām ar Strahovu.

Tikmēr portālā «dni.ru» tika publicēts raksts «Kāpēc nogalinātā un izvarotā studente bija potenciālā upure», kura autors Mihails Voicehovskis pauž, ka Strahova izrādījās «ne tik nevainīga, kā varētu spriest pēc pirmā acu uzmetiena». «Tatjana dzīvokļa biedru varēja izprovocēt ar savām fotogrāfijām», norāda Voicehovskis, gan piebilstot, ka nekas neattaisno slepkavību. Pāris pēc šķiršanās vēl nebija sācis dzīvot atsevišķi.

Pēc rakstu parādīšanās medijos pie nogalinātās jaunietes sociālo tīklu ierakstiem tika atstāti apvainojoši un sievieti nosodoši komentāri.

24.janvārī sociālajos tīklos sākās akcija #TasNavIemeslsNogalināt, kuras ietvaros sievietes un vīrieši publisko savas fotogrāfijas, tādējādi atgādinot, ka nekādas fotogrāfijas un ieraksti nevar būt attaisnojums izvarošanai vai slepkavībai. Akciju aizsāka blogere «Nu Ta Anastasisya», kura iestājas par dzimumu līdztiesību un pozitīvu attieksmi pret seksu.

«Viņi atradīs tūkstošiem iemeslu, kāpēc viņu tik zvērīgi nogalināja un pēc tam izvaroja viņas līķi, - atklātas fotogrāfijas, ciniski ieraksti sociālajos tīklos, iedzeršana. (..)

Labāk vainot nelaimīgu meiteni un romantizēt samīlējušos maniaku, nekā nedaudz atteikties no ilūzijas par kontroli. Lai uz brīdi varētu sajusties, ka ar tevi tā nekad nenotiks. Jo tu taču neizturies kā upuris,» raksta blogere.

Ceturtdien sociālajos tīklos ar akcijas mirkļbirku bija publicēti vairāki tūkstoši ierakstu, tai skaitā arī no vīriešiem.

«Vai sabiedrība, kurā es dzīvoju, tik ļoti baidās atzīt, ka izvarošanā un slepkavībā ir vainojams tikai izvarotājs un slepkava?» raksta viena no akcijas dalībniecēm.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu