No Majona vulkāna Filipīnās plūst lava

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lavas plūsma no Majona vulkāna Filipīnās sasniegusi trīs kilometru garumu, veidojot krāšņu, bet bīstamu lavas straumi no kalna virsotnes lejup uz nogāzēm.

Majona vulkāns, kas atrodas Albajas provincē 330 kilometrus uz dienvidiem no galvaspilsētas Manilas, otrdien un trešdienas rītā izsvieda lavu 600 metru augstumā virs krātera, bet pelnu mākonis sasniedzis piecu kilometru augstumu.

Lavas plūsma divās ieplakās pavirzījusies uz priekšu par vairāk nekā kilometru, bet vulkānisko gāzu un iežu plūsma vienā vietā sasniegusi piecus kilometrus, trešdienas rītā ziņoja Filipīnu Vulkanoloģijas un seismoloģijas institūts.

Majona vulkāns aktivizējās pirms vairāk nekā nedēļas, un izvirdums otrdienas naktī bijis viens no iespaidīgākajiem pēdējās dienās.

Varasiestādes pirmdien paplašināja līdz 8 kilometriem drošības zonu ap krāteri, kurā cilvēkiem dots rīkojums evakuēties, un brīdinājušas, ka tuvākajās dienās iespējams liels izvirdums.

Otrdien 46 evakuācijas centros uzturējās vismaz 56 217 cilvēki, un policija un karavīri turpina palīdzēt cilvēkiem evakuēties.

Tomēr ne visi iedzīvotāji ir gatavi pakļauties varasiestāžu rīkojumiem un mēģina atgriezties savās mājās, lai pārbaudītu, vai viņu īpašumi ir drošībā.

Cenšoties to nepieļaut, amatpersonas rekomendējušas atslēgt elektrību un ūdens apgādi bīstamajā zonā vulkāna tuvumā.

Postošākais Majona vulkāna izvirdums notika 1814.gadā, kad bojā gāja vairāk nekā 1200 iedzīvotāju un kādu pilsētu apraka vulkāniskie dubļi. 1993.gadā bojā gāja 79 cilvēki, bet 2013.gada maijā pēkšņa izvirduma laikā dzīvību zudēja četri tūristi un filipīniešu gids.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu