/nginx/o/2018/07/05/8120935t1hb9a1.jpg)
Kāds Kalifornijas iedzīvotājs, kurš apgalvo, ka katru dienu mēdz mieloties ar suši, savās zarnās atklājis kādu nelūgtu un nepatīkamu viesi – pusotru metru garu lenteni. Tas liek domāt: vai jēlu zivju lietošana uzturā tiešām nāk mums par labu?
Kā rakstīts izdevumā «ABC30 Fresno», ārsti ir pārliecināti, ka vīrietis milzīgo tārpu saķēris tieši savas apsēstības ar suši dēļ, tāpēc cilvēkiem, pirms mielojas ar jēlām zivīm, būtu jānoskaidro to izcelsme un apstrādes veids.
Labās ziņas – ja jēlā zivs pirms pagatavošanas ir bijusi sasaldēta, tad lielākajā daļā gadījumu tu esi drošībā. Lai arī no visiem bīstamajiem mikrobiem, zivis sasaldējot, izvairīties nevar, tomēr eksperti iesaka tās pirms lietošanas vismaz septiņas dienas glabāt -4° vai zemākā temperatūrā.
2017. gada pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «BMJ Case Reports», rakstīts - ja zivs iepriekš nav bijusi sasaldēta, tad pastāv liela iespēja, ka tā ir inficēta ar parazītiem.
«Parazītus var saķert, lietojot uzturā jēlas vai nepietiekami pagatavotas zivis. Lai arī lielākā daļa saslimšanas gadījumu tiek reģistrēti Japānā, tomēr pēdējos gados parazitāras invāzijas arvien biežāk notiek arī Rietumos,» rakstīts pētījumā.
Lai izvairītos no parazītiem, eksperti tomēr iesaka zivis pirms ēšanas pienācīgi pagatavot.