No Austrumķīnas jūrā nogrimušā tankkuģa turpina noplūst nafta

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Austrumķīnas jūrā vietā, kur nogrima tankkuģis «Sanchi», konstatēti vairāki naftas plankumi, kas ir daudz lielāki, nekā sākotnēji domāts, paziņojušas Ķīnas varasiestādes. «Sanchi» nogrima svētdien pēc tam, kad aptuveni nedēļu bija dedzis pēc sadursmes ar preču kuģi «Crystal» 6.janvārī.

Uz tankkuģa atradās 32 komandas locekļi - 30 Irānas un divi Bangladešas pilsoņi. Pēc avārijas izdevās atrast tikai trīs bojāgājušo līķus.

Pēc «Sanchi» nogrimšanas liels naftas pleķis izdega, taču izveidojušies jauni.

Tankkuģa radītais piesārņojums videi vēl nav novērtēts.

Sākotnēji mediji ziņoja, ka «Sanchi» transportēja naftu, taču kuģis pārvadāja 136 000 tonnu viegli uzliesmojoša dabasgāzes kondensāta, kas ir ļoti toksisks, bet ātri sadeg vai iztvaiko. Taču, nokļūstot zem ūdens, tas var nodarīt nopietnu kaitējumu jūras videi.

Ķīnas varasiestādes pirmdien paziņoja, ka uz dienvidrietumiem no vietas, kur nogrima tankkuģis, atrasts 15 kilometrus garš naftas plankums, bet uz austrumiem vēl viens 18 kilometrus garš naftas plankums.

«Sanchi» nogrima aptuveni 530 kilometrus no Šanhajas un 310 kilometrus no Japānas.

Ekseteras universitātes «Greenpeace» zinātnes vienības eksperts Pols Džonstons norādīja, ka varasiestādēm vispirms jānovērtē, cik liels daudzums kondensāta ir noplūdis un cik liela teritorija ir piesārņota.

«Novērošana un novērtēšana (..) ir būtiska, lai saprastu potenciālo ietekmi uz vidi un lai izlemtu par atbilstošiem tālākiem soļiem,» norādīja Džonstons.

«Greenpeace» skaidroja, ka kondensāts neradīs tankkuģa avārijām tipiskos melnos naftas plankumus, jo ātri iztvaiko vai sadeg, taču to būs grūtāk nošķirt no ūdens un savākt, jo šī viela ir viegla, bezkrāsaina un daļēji šķīstoša.

«Lielākās bažas ir, ka tagad, kad tankkuģis ir nogrimis, viss kondensāts, kas vēl nav sadedzis, var turpināt izplūst zem ūdens, pazust (..), ievērojami apgrūtinot sakopšanas operāciju,» sacīja Džonstons.

Varasiestādes un vides speciālisti norādījuši, ka vēl ir pāragri spriest, kāda būs «Sanchi» avārijas ietekme uz zivīm un parējām jūras radībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu