Ukrainas tiesa atsakās Saakašvili noteikt mājas arestu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EVGENIY MALOLETKA / TT NYHETSBYRÅN

Ukrainā Kijevas Pečeras rajona tiesa pirmdien atteikusies apmierināt prokuratūras prasību un noteikt Gruzijas eksprezidentam Mihailam Saakašvili mājas arestu uz diviem mēnešiem.

Saakašvili, kurš savulaik bijis Odesas apgabala gubernators, bet šobrīd vada Ukrainas opozīcijas Jauno spēku kustību, tiek inkriminēts atbalsts noziedzīgo organizāciju dalībniekiem un noziedzīgas darbības slēpšana.

Saakašvili tika aizturēts piektdienas vakarā.

Ukrainas ģenerālprokurors Jurijs Lucenko paziņojis, ka Saakašvili protesta akcijas finansējis eksprezidenta Viktora Janukoviča «ģimenes baņķieris» Sergejs Kurčenko, kurš Saakašvili dibinātajai Jauno spēku kustībai nodevis pusmiljonu dolāru.

Saakašvili, kurš pašlaik ir persona bez pilsonības, Gruzijas pilsonību zaudēja 2015.gadā, kad Ukrainas prezidents Porošenko viņam piešķīra Ukrainas pilsonību un iecēla par Odesas apgabala gubernatoru.

Taču šogad jūlijā Ukrainas pilsonība viņam tika atņemta ar pamatojumu, ka imigrācijas anketā Saakašvili nav pieminējis pret viņu Gruzijā ierosinātos kriminālprocesus.

Odesas apgabala gubernatora amatā Saakašvili atradās pusotru gadu, bet tad demisionēja, apsūdzot prezidentu Porošenko solījumu nepildīšanā un norādot, ka tiek bremzēti viņa centieni cīnīties pret korupciju augstu ierēdņu aprindās.

Saakašvili apgalvo, ka Ukrainas pilsonība viņam atņemta nepamatoti. Viņš paziņojis, ka likums esot viņa pusē gan Gruzijā, gan Ukrainā un ka vēlas Ukrainas tiesās aizstāvēt sevi pret izdošanu Gruzijai.

Viņš atgriezās Ukrainā septembrī, ar savu atbalstītāju palīdzību izlaužoties cauri slēgtam robežpunktam no Polijas puses.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu