Zeiberts: Vāciju apkaunojušas demonstrācijas pret Izraēlu un Trampa lēmumu par Jeruzalemi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vācijas valdības preses sekretārs Štefens Zeiberts žurnālistiem sacīja, ka, lai gan Berlīne neatbalsta Trampa soli, tā stingri nosoda nedēļas nogalē Vācijā notikušos protestus, kuros tika dedzināti Izraēlas karogi un pausts naids pret ebrejiem.

«Ir jāizjūt kauns, kad naids pret ebrejiem tiek tik atklāti izrādīts Vācijas pilsētu ielās,» paziņoja Zeiberts, piebilstot, ka Vācijai tās nacistiskās pagātnes dēļ ir «īpaša atbildība pret Izraēlu un ebreju tautu».

Zeiberts norādīja, ka Vācija aizsargā konstitucionālās tiesības uz vārda un pulcēšanās brīvību, bet šīs brīvības neaptver kūdīšanu uz naidu vai vardarbību.

«Ir svarīgi, lai mēs turpinātu iestāties pret to visu,» viņš piebilda.

Vairākās Vācijas pilsētās, tostarp Berlīnē un Minhenē, nedēļas nogalē notika demonstrācijas pret Trampa lēmumu. Protestos pie ASV vēstniecības Berlīnē piektdien tika dedzināti Izraēlas karogi. Tas pats citā pilsētas rajonā atkārtojās svētdien.

Tramps pagājušo trešdien paziņoja, ka Jeruzaleme tiek atzīta par Izraēlas galvaspilsētu, tādējādi atsakoties no desmitgadēm ilgās piesardzīgās Vašingtonas politikas.

Tramps devis arī rīkojumu Valsts departamentam sākt sagatavošanās darbus ASV vēstniecības pārcelšanai no Telavivas uz Jeruzalemi.

Rietumu līderi pēc Trampa paziņojuma uzsvēruši, ka Jeruzalemes statusa jautājums ir jārisina Izraēlas un palestīniešu sarunās, kā arī pauduši bažas par šī lēmuma ietekmi uz stabilitāti reģionā un miera procesa gaitu.

Arābu un musulmaņu līderi Trampa lēmumu nosodījuši un brīdinājuši par iespējamiem pretsoļiem.

Protesta akcijas pret Trampa lēmumu notikušas palestīniešu teritorijās, kā arī Ēģiptē, Jordānijā, Libānā, Malaizijā, Indonēzijā, citās musulmaņu valstīs un reģionos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu