Latvijas kokrūpniekiem visgrūtāk piesaistīt darbiniekus Rīgā un Pierīgā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Latvijas kokrūpniekiem visgrūtāk ir piesaistīt darbiniekus Rīgā un Pierīgā, intervijā pastāstīja Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss.

«Runājot par darbaspēka pieejamību, tā ir ļoti apgrūtināta Rīgā un Pierīgā - tur jau trūkst visa veida speciālistu. Rīgā arī oficiālais bezdarba līmenis ir ļoti zems. Savukārt reģionos vairums federācijas uzņēmumu nav veikuši tādas investīcijas, kas liktu krietni palielināt darbinieku skaitu. Ja nodarbini 50 vai 100 cilvēkus un tev ir jāatrod vēl divi, tad tā nav lielākā bēda, ja vien šiem diviem netiek izvirzītas kosmosa tehnoloģiju izglītības prasības,» teica federācijas izpilddirektors.

Viņš piebilda, ka kopumā nozarē nav akūta darbinieku trūkuma, taču vienlaikus nav pārliecības, ka būtu viegli palielināt darbinieku skaitu par vienu maiņu vai īsā laikā piesaistīt konkrētus speciālistus, kuri ir apmācīti, piemēram, darbam ar simtiem tūkstošus eiro vērtiem darba galdiem, ja tas pēkšņi būtu nepieciešams. Retais uzņēmums būtu drošs, ka atradīs cilvēkus un var to darīt. «Deficīts palielinās atkarībā no pret darbiniekiem izvirzītajām prasībām. Ja tev vajag tūlīt, uz vietas cilvēkus, kas strādā ar tādu programmējamo darba galdu, kas ir konkrēti tev, un nākamajā dienā viņam ir jāspēj darīt to, ko viņa kolēģis ir darījis iepriekšējos trīs gadus, protams, tādus nevar ātri atrast, var tikai pārpirkt,» sacīja Klauss.

Federācijas izpilddirektors piebilda, ka rūpniecībā palīdz tas, ka šobrīd darba darīšanai ne līdz galam efektīvi tiek izmantots esošais darbaspēks, lai gan tas pakāpeniski mainās, jo notiek efektivizācija un optimizācija. «Kopš 2011.gada kokapstrādes nozarē Latvijā ir ieguldīti aptuveni 800 miljoni eiro, tā rezultātā ir daudz procesu, kurus šobrīd piecu cilvēku vietā var veikt viens. Tas mūs glābj, jo šie četri cilvēki, kuri teorētiski attiecīgajam procesam ir kļuvuši lieki, nebūt nav kļuvuši lieki uzņēmumam. Vienkārši viņi tiek pārkvalificēti, cilvēki tiek norīkoti citiem darbiem. Līdz ar to uzņēmumi var diezgan veiksmīgi tikt galā ar esošajām rezervēm,» sacīja Klauss.

Latvijas Kokrūpniecības federācija ir dibināta 2000.gada 1.augustā, apvienojot meža nozares atsevišķas asociācijas, lai kopīgiem spēkiem strādātu pie mežsaimniecības, kokrūpniecības un mēbeļrūpniecības attīstības un konkurētspējas celšanu Latvijā. Tās mērķis ir veicināt Latvijas meža nozares attīstību sadarbībā ar ieinteresētajām institūcijām, veidot ilgtspējīgu, stabilu ekonomisko vidi meža nozares uzņēmumu attīstībai un konkurētspējas paaugstināšanai, kā arī nodrošināt Latvijas kokrūpniecības interešu starptautisku pārstāvniecību un asociāciju darbības attīstīšanu un koordinēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu