12 cilvēki, kas nesuši Latvijas vārdu pasaulē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

Latvija - tā ir maza valsts ar lielām personībām! Valsts vārdu pasaulē nesuši daudzi talantīgi latvieši - gan jaunā basketbola zvaigzne Kristaps Porziņģis, gan šogad Latvijas pilsonību ieguvušais baletdejotājs Mihails Barišņikovs, gan latviešu ceļotājs Aleksandrs Laime, kurš savulaik atklāja un latviskos vārdos nosauca upes Venecuēlā.

Basketbola zvaigzne Kristaps Porziņģis
Basketbola zvaigzne Kristaps Porziņģis Foto: LETA

Basketbola zvaigzne Kristaps Porziņģis

Pēdējos gados neviens latvietis nav baudījis tik lielu ārzemju preses uzmanību kā latviešu basketbolists Kristaps Porziņģis, kurš spēlē Ņujorkas «Knicks» komandā. Porziņģis šogad bijis Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) rezultatīvāko spēlētāju pirmajā piecniekā un tiek uzskatīts par vienu no daudzsološākajām basketbola zvaigznēm pasaulē par spīti tam, ka viņš ir tikai 22 gadus vecs.

Baletdejotājs Mihails Barišņikovs
Baletdejotājs Mihails Barišņikovs Foto: LETA

Baletdejotājs Mihails Barišņikovs

Mihailu Barišņikovu uzskata par vienu no visu laiku izcilākajiem baletdejotājiem-vīriešiem. Barišņikova karjera aizsākās 12 gadu vecumā Rīgas horeogrāfijas skolā, un pēc tam viņš turpināja mācības Ļeņingradā, bet 70.gados no turienes pārbēga uz Kanādu, lai varētu strādāt ar Rietumu labākajiem horeogrāfiem un turpināt veiksmīgo karjeru ASV. Šogad Barišņikovs kļuva par īstu latvieti, jo aprīlī viņam par īpašiem nopelniem tika piešķirta Latvijas pilsonība.

Tenisiste Aļona Ostapenko
Tenisiste Aļona Ostapenko Foto: AFP/Scanpix

Tenisiste Aļona Ostapenko

Latvijas vadošā tenisiste Aļona Ostapenko šogad pārsteidza pasauli. Vasaras sākumā viņa sarūpēja vienu no lielākajiem sporta panākumiem Latvijas vēsturē, kļūstot par prestižā «French Open» turnīra uzvarētāju. 20 gadus vecā sportiste pasaules reitingā šogad pakāpās no 44. līdz 7. vietai, kas Latvijai ir nebijis sasniegums.

Bokseris Mairis Briedis
Bokseris Mairis Briedis Foto: LETA

Bokseris Mairis Briedis

Mairis Briedis aprīli Dortmundē uzvarēja Vācijas bokseri Marko Huku un izcīnīja Pasaules Boksa padomes (WBC) pasaules čempiona jostu, kas uzskatāms par vienu no lielākajiem panākumiem Latvijas sporta vēsturē. Savukārt septembra nogalē «Arēnā Rīga» vairāk nekā 11 000 skatītāju klātbūtnē Briedis uzveica Kubas bokseri Maiku Peresu, aizstāvot savu čempiona titulu.

Dziedātājs Renārs Kaupers
Dziedātājs Renārs Kaupers Foto: LETA

Dziedātājs Renārs Kaupers

Kurš latvietis gan nezina, kas ir Renārs Kaupers un «Prāta vētra»! Pasaule par «Prāta vētru», angļu valodā sauktu par «Brainstorm», uzzināja 2000.gadā, kad grupa ar dziesmu «My Star» izcīnīja trešo vietu Eirovīzijas dziesmu konkursā, bet 2006.gadā saņēma MTV Eiropas mūzikas balvu kategorijā «Labākais Baltijas izpildītājs». «Prāta vētra» turpina iekarot pasauli, sadarbojoties ar ārvalstu mūziķiem - tā ierakstījusi kopīgas dziesmas ar igauņu indīroka apvienību «Ewert and The Two Dragons», kā arī krievu ekrāna zvaigzni Marinu Kravecu.

Komponists Pēteris Vasks
Komponists Pēteris Vasks Foto: LETA

Komponists Pēteris Vasks

Latvietis Pēteris Vasks ir viens no atzītākajiem mūsdienu komponistiem pasaulē. Viņš ieguvis tādus prestižus apbalvojumus kā Herdera prēmija, Kannu klasiskās mūzikas apbalvojumu un Baltijas Asamblejas balvu. Pērn viņa mūzika sasniedza jaunu auditoriju - slavenā itāļu režisora Paolo Sorentino seriāla «The Young Pope» («Jaunais pāvests») skatītājus. Seriālā, kurā galveno lomu spēlē britu aktieris Džūda Lovs, skan Vaska Ceturtais stīgu kvartets.

Diriģents Andris Nelsons
Diriģents Andris Nelsons Foto: LETA

Diriģents Andris Nelsons

Februārī latviešu diriģents otro gadu pēc kārtas kļuva par prestižās «Grammy» balvas laureātu. Šogad viņš apbalvojumu saņēma par Bostonas simfoniskā orķestra izpildījumā atskaņotiem Dmitrija Šostakoviča 5., 8. un 9. simfonijas ierakstiem, bet pērn - par viņa vadībā ierakstīto Šostakoviča 10.simfoniju. Nelsons, kurš precējies ar vēl vienu Latvijas mūzikas talantu - operdziedātāju Kristīni Opolais, ir Bostonas simfoniskā orķestra muzikālais direktors.

Modele Ginta Lapiņa
Modele Ginta Lapiņa Foto: No personīgā arhīva

Modele Ginta Lapiņa

Latvieši ir visur, arī uz mēles pasaules slavenāko modes zīmolu skatēs! Rīgā dzimusī Ginta Lapiņa modeles gaitas sāka 2005.gadā, un trīs gadus vēlāk pienāca viņas lielais izrāviens - pirmā lielā skate Ņujorkas modes nedēļā. Viņa redzama vairāku pasaulslavenu modes namu reklāmās un regulāri demonstrē tērpus tādu zīmolu kā «Luis Vuitton», «Versace» un «Dolce & Gabbana» jaunāko kolekciju skatēs.

Krokodilu mednieks Arvīds Blūmentāls

1925.gadā Dundagā dzimušais Arvīds Blūmentāls 26 gadu vecumā emigrēja uz Austrāliju un kļuva par krokodilu mednieku. Runā, ka Blūmentāls, kurš dzīves laikā esot nomedījis 40 000 krokodilu, ir slavenās filmas «Crocodile Dundee» («Krokodils Dandijs») galvenā varoņa prototips.

Džinsu izgudrotājs Džeikobs Deiviss

Rīgā dzimušais ebreju šuvējs Jākobs Jufess, kurš 19.gadsimta vidū emigrēja uz ASV un nomainīja vārdu uz Džeikobu Deivisu, ir mūsdienu garderobes neatņemamās sastāvdaļas - džinsu - izgudrotājs. Savu ideju viņš piedāvāja kompānijai «Levi Strauss», kas 1873.gadā patentēja stingrā auduma bikses ar metāla kniedēm.

Jaunu zemju atklājējs Aleksandrs Laime

1911.gadā dzimušais latvietis Aleksandrs Laime pazīstams kā pirmais cilvēks, kurš kājām sasniedza Anhela ūdenskritumu Venecuēlā. Ūdenskrituma pakājē viņš atklāja upi, kurai deva latvisko vārdu Gauja - tātad upe ar šādu nosaukumu atrodas ne tikai Latvijā! Latviešu dēkainis uz Dienvidameriku devās meklēt zeltu un dimantus. Lai arī nav zināms, vai Laimes meklējumi vainagojās ar panākumiem, viņam izdevās ierakstīt savu vārdu vēsturē.

Izgudrotājs Valters Caps

1905.gadā Rīgā dzimušais baltvācietis Valters Caps 30.gados izgudroja pasaulē pirmo miniatūro fotokameru «Minox», ko ražoja rūpnīcā VEF. Viņa izgudrotā kamera, kas par spīti nelielajam izmēram aprīkota ar izcilu objektīvu, ir «ģēnija darbs», pēc Capa nāves 2003.gadā sacīja Vācijas kompānija «Minox».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu