Irākas premjers noraida Kurdistānas ierosinājumu «iesaldēt» neatkarības referenduma rezultātus

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Irākas premjerministrs Haiders al Abadi noraidījis Kurdistānas reģiona valdības piedāvājumu «iesaldēt» septembrī sarīkotā neatkarības referenduma rezultātus.

«Mēs neakceptēsim neko citu, kā referenduma anulēšanu un pakļaušanos konstitūcijai,» paziņoja Abadi, kurš pašreiz atrodas vizītē Irānā.

Jau vēstīts, ka Kurdistānas reģiona valdība otrdienas vakarā piedāvāja «iesaldēt» septembrī sarīkotā neatkarības referenduma rezultātus, lai varētu notikt dialogs ar Bagdādi un tiktu novērsta tālāka vardarbība.

Reģiona valdība piedāvāja «tūlītēju pamieru» Kurdistānas reģionā, referenduma rezultātu iesaldēšanu un «atklāta dialoga» uzsākšanu ar federālo valdību Bagdādē.

Pēc 25.septembra referenduma, kurā 92% Irākas kurdu nobalsoja par reģiona neatkarību, ir pieaudzis saspīlējums attiecībās starp Irākas centrālo valdību un Kurdistānas reģionu.

Balsošana notika trīs Irākas Kurdistānas reģiona provincēs - Dahūkā, Erbīlā un Suleimānījā, kā arī strīdus teritorijās, ieskaitot Kirkūkas provinci.

Pēc referenduma Bagdāde apturējusi starptautiskos lidojumus uz autonomo reģionu, kā arī pārņēmusi militāro kontroli pār Kirkūkas provinci.

Kurdu kompakti apdzīvotā teritorija mūsdienās ir sadalīta starp Turciju, Irāku un Sīriju, kā arī Irānu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu