Kenijā rīko atkārtotas prezidenta vēlēšanas

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kenijā ceturtdien notiek atkārtotas prezidenta vēlēšanas, jo Kenijas Augstākā tiesa secināja, ka 8.augustā sarīkotās prezidenta vēlēšanas nav notikušas atbilstoši konstitūcijai un lēma par labu opozīcijai, kas bija apstrīdējusi prezidenta Uhuru Keniatas uzvaru.

Tomēr opozīcijas līderis Raila Odinga nolēma atkārtotajās vēlēšanās nepiedalīties, jo nav apmierinātas viņa prasības pēc vēlēšanu likuma reformām.

Vēlēšanu priekšvakarā Odinga aicināja savus atbalstītājus palikt mājās un brīdināja, ka iespējama vardarbība no drošības spēku puses.

Keniata savukārt mudināja savus atbalstītājus balsot un aicināja visus izvairīties no vardarbības.

Vēlēšanās piedalās kandidāti no astoņām partijām, taču Keniata riskē zaudēt leģitimitāti, ja uzvarēs bez Odingas konkurences, uzskata analītiķi.

Pagājušajā nedēļā augsta ranga Kenijas Vēlēšanu komisijas amatpersona aizbēga uz ASV, apgalvojot, ka Kenijā sastopas ar nāves draudiem, un otrdienas naktī tika nošauts Augstākās tiesas tiesneša miesassargs.

Pagājušajā nedēļā vairākas diplomātiskās misijas Kenijā, tostarp ASV un Eiropas Savienības (ES) vēstniecības, nāca klajā ar kopīgu paziņojumu, paužot skumjas par notiekošo Kenijā un nosodot uzbrukumu tiesas miesassargam.

«Kenija riskē pazaudēt daudz no tā, ko ieguvusi kopš 2008.gada, ja vien tā nesņemsies šajā izšķirošajā mirklī, lai saglabātu savu demokrātiju un pamata brīvības,» teikts paziņojumā.

2007.gadā, kad Odinga vēlēšanās zaudēja Mvai Kibaki, viņu atbalstītāju sadursmēs dzīvību zaudēja vairāk nekā 1000 cilvēku.

55 gadus vecais Keniata, kurš ir valsts pirmā prezidenta Džomo Keniatas dēls, ir no kikuju tautas. Viņa kandidatūru izvirzījusi pagājušajā gadā izveidotā Jubilejas partija.

72 gadus vecais Odinga, kurš ir bijušā viceprezidenta Džaramogi Odingas dēls, ir no luo tautas. Viņš pārstāv šogad izveidoto opozīcijas partiju apvienību «Nacionālā superalianse» (NASA).

Kenijā ir 20 miljoni reģistrētu vēlētāju, no kuriem puse ir jaunāka par 35 gadiem. Pavisam šajā Austrumāfrikas valstī ir 48 miljoni iedzīvotāju.

Prezidenta amata termiņš ir četri gadi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu