Pēc sarunas ar VM mediķi vairs nešaubās par gaidāmo algu pieaugumu nākamgad

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste/LETA

Šodien pēc sarunas ar Veselības ministriju (VM) Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) pārliecinājusies, ka nākamgad darba samaksas pieaugums mediķiem būs būtisks, sacīja arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris.

Viņš norādīja, ka saruna ar VM bija konstruktīva, un mediķi tika iepazīstināti ar konkrētu atalgojuma pieaugumu, ko kopumā varēja atbalstīt.

Vienlaikus Keris piebilda, ka vēl jāprecizē plāns par darba samaksas palielināšanu tehniskajam personālam, ka arī to, kā nauda no budžeta nonāks līdz darbinieka maciņam. Šī iemesla dēļ VM un arodbiedrība vienojās, ka pēc apmēram desmit dienām tiks sasaukta nākamā darba grupas sēde.

LVSADA priekšsēdētājs sacīja, ka beidzot kolēģus var iepriecināt, jo darba samaksas paaugstinājums nākamgad būs būtisks. Minimālā darba alga, kas ir tikai sākuma nosacījums visiem tālākajiem pieaugumiem, mediķiem pieaugs par 10% līdz 40%.

Vienlaikus Keris norādīja, ka vidējā darba samaksa ambulatorajā sektorā pieaugs aptuveni no 13% līdz 30%, atkarībā no personāla kvalifikācijas, savukārt slimnīcās un neatliekamajā medicīnā strādājošo atalgojums pieaugs no 50% līdz pat 80%, tomēr jāņem vērā, ka slimnīcu darbinieku atalgojuma pieaugums saistīts arī virsstundu samaksas paaugstināšanu.

Tāpat Keris pastāstīja, ka VM, strādājot pie atalgojuma palielināšanas sistēmas, padomājusi arī par zināmu nevienlīdzības mazināšanu, proti, lielo algu saņēmēju atalgojuma pieaugums būs mazāks, proti, 10% atalgojuma palielinājums būs arī tiem mediķiem, kuri jau ir labvēlīgākā situācijā nekā pārējie nozarē strādājošie.

LVSADA priekšsēdētājs norādīja, ka ieguvēji no zemākas likmes paaugstināšanas būs tieši zemāko mēnešalgu saņēmēji, jo viņi iegūs vairāk, savukārt vidējā darba samaksa būs atkarīga no kvalifikācijas, pieredzes, kā arī darba devēja, kuram būs iespēja izstrādāt savus motivēšanas instrumentus.

Keris sacīja, ka nākamgad mediķu atalgojuma ziņā būs vērojamas «pavasarīgas vēsmas» un nozare varēs nedaudz uzelpot, taču joprojām ir bažas, vai 2019. un 2020.gadā nesekos «salmu pavasaris». Šī iemesla dēļ jātrupina darbs pie Veselības aprūpes finansēšanas likumprojekta, kā arī likumprojektiem «Par valsts budžetu 2018.gadam» un «Par vidēja termiņa valsts budžeta ietvaru 2018., 2019. un 2020.gadam».

Kā ziņots, LVSADA oktobra sākumā vērsās pie VM ar aicinājumu bez vilcināšanās sasaukt darba grupu, lai vienotos par darba samaksas pieaugumu nozares darbiniekiem.

Kā liecina VM apkopotā informācija, nākamgad stacionārajā veselības aprūpē strādājošo ārstu un funkcionālo speciālistu darba samaksa pieaugs no aptuveni 80% - no 859 eiro līdz 1547 eiro.

Tāpat būtiski pieaugs slimnīcu ārstniecības un pacientu aprūpes personāla, kā arī funkcionālo speciālistu asistentu darba samaksa. Nākamgad šie mediķi 537 eiro vietā saņems 929 eiro, kas ir par 73% vairāk. Vienlaikus slimnīcu aprūpes atbalsta personu atalgojums pieaugs par 55%, proti, no 400 līdz 621 eiro.

Ambulatorajā veselības aprūpē darba samaksas pieaugums būs zemāks. Ārstu un funkcionālo speciālistu stacionārajā veselības aprūpē darba samaksa pieaugs par 31%, ārstniecības un pacientu aprūpes personu, kā arī funkcionālo speciālistu asistentu darba samaksa - par 26%, bet atbalsta personu atalgojums pieaugs par 13%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu