Priekšvēlēšanu gadā koalīcija neļāvās populisma vilnim, veidojot budžetu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Veidojot 2018.gada budžeta projektu, politiķi neļāvās populisma vilnim, ko varētu izraisīt Saeimas vēlēšanu tuvums, uzskata finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Ministre, iesniedzot budžeta projektu Saeimā, slavēja valdošās koalīcijas partnerus, ierēdņus un valdības sociālos partnerus. Viņa skaidroja, ka koalīcijā bija diskusijas un panākti kompromisi daudzos jautājumos.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) prognozēja, ka arī parlamentā diskusijas par budžeta projektu un saistītām likumu izmaiņām būs spraigas. Parlamentam būšot pietiekami daudz laika budžeta izskatīšanai: nodot izskatīšanai komisijās to paredzēts nākamnedēļ, izskatīt pirmajā lasījumā - oktobra beigās, bet pieņemt galīgajā lasījumā - novembra beigās.

Mūrniece arī pauda pārliecību, ka budžets Saeimā tiks atbalstīts. Viņa gan piebilda, ka ir grūti dot solījumus citu vietā, bet «budžets būs».

Kā ziņots, finanšu ministre trešdienas rītā iesniedza Saeimā 2018.gada budžeta projektu, uzsvērdama, ka tas nākamgad padarīs mūs stiprākus un veselākus.

Kopš 1997.gada uz budžeta portfeļa plāksnītes jau iegravēti 20 ieraksti. Visvairāk reižu budžeta portfeli Saeimā nogādājuši bijušie finanšu ministri Oskars Spurdziņš (TP) un Andris Vilks (V) - katrs pa četrām reizēm.

2015.gadā uz vecās plāksnītes vairs nebija vietas, kur iegravēt finanšu ministra vārdu un budžeta gadu, tāpēc tika nolemts veco plāksnīti ar gravējumiem piestiprināt portfeļa aizmugurē, bet vecās vietā piestiprināt jaunu, uz kuras kā pirmais minēts iepriekšējā finanšu ministra Jāņa Reira (V) vārds un 2016.gads. Pērn plāksnīti papildināja Reiznieces-Ozolas vārds un 2017.gads.

2018.gada valsts budžeta likumprojekts paredz nākamā gada ieņēmumus 8,75 miljardu eiro apmērā jeb par 725,11 miljoniem eiro vairāk, bet izdevumus - 8,95 miljardu eiro apmērā jeb par 624,82 miljoniem eiro vairāk, nekā 2017.gadā.

2018.gada budžeta prioritāte ir veselības nozare, kuras finansējums pirmo reizi pārsniedz vienu miljardu eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu