Krievijas miljonārs «Rīdzenē» stāstījis par ietekmi uz Daugavpils politiķi Eigimu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Jaunais Daugavpils mērs Rihards Eigims (LZS, «Mūsu partija») arī ir apspriests tā dēvētajās «Rīdzenes» sarunās. Tas noticis 2010.gada pavasarī neilgi pēc Daugavpils vicemēra Grigorija Ņemcova slepkavības.

«Rīdzenes» numuriņā Krievijas miljonārs, Daugavpilī dzimušais Igors Mališkovs par nestabilo situāciju pilsētā Aināram Šleseram stāstīja: toreizējo opozīcijas domnieku Eigimu viņš turot «tikai ar vienu – ekonomiski», lai politiķis neko neuzsāk, līdz «mēs tiksim skaidrībā ar pilsētu». Eigims gan apgalvo, ka ar Mališkovu runājis vien pāris reizes mūžā un tikai par futbolu.

Eigims par Daugavpils mēru ir kļuvis jau trešo reizi. 2001.gadā Eigima izveidotā partija «Latgales gaisma» uzvarēja pilsētas domes vēlēšanās, neraugoties uz degvielas kontrabandas skandālu, kurā bija ierauta viņa firma «Stalkers». Divus gadus vēlāk Eigims amatu gan zaudēja, jo domnieki viņam pārmeta finanšu pārkāpumus un autoritāru vadību. Pēc tam Eigims ilgstoši bija Daugavpils domes opozīcijā, taču 2009.gadā viņam atkal izdevās kļūt par mēru. Taču tikai uz pāris mēnešiem, jo deputāts Grigorijs Ņemcovs, kas nodrošināja Eigima pārsvaru, pēkšņi nostājās viņa oponentu pusē. Eigims atkal nonāca opozīcijā, bet Ņemcovs saglabāja vicemēra amatu.

2010.gada aprīlī Daugavpili satricina ziņas par slepkavību, kas notiek vārtrūmē pie zobārstniecības poliklīnikas. Nošauts ir Daugavpils vicemērs Grigorijs Ņemcovs. Jau dažas dienas vēlāk Rīgā, viesnīcā «Rīdzene» notiek saruna, kurā toreizējais Daugavpils mēra padomnieks Igors Mališkovs stāsta politiķim Aināram Šleseram, kāda Daugavpilī ir politiskā situācija pēc Ņemcova slepkavības.

Daugavpils mērs tolaik bija Jānis Lāčplēsis, kurš tobrīd vēl pārstāvēja Šlesera vadīto partiju LPP/LC. Savukārt Maskavas valdības ministra Vladmira Mališkova dēls, Daugavpilī dzimušais Igors tobrīd bija gan Lāčplēša, gan arī Rīgas mēra Nila Ušakova ārštata padomnieks. Daugavpilī Mališkovs attīstīja pieaugušo un jauniešu futbolu, savukārt Rīgā nodarbojās ar restorānu biznesu, golfa klubu «Viesturi» un izveidoja biznesa aviācijas angāru Rīgas lidostā.

«De facto» ir zināms, ka Ņemcova bēru dienā Mališkovs viesnīcā «Rīdzene» tikās ar Šleseru, lai parunātu par dažādiem biznesa projektiem, un apsprieda arī Daugavpili. Saruna norisinājusies šādi:

«A.Šlesers: Kā Eigims tagad jūtas?

I.Mališkovs: Eigims, Oglodkovs un visa tā banda sāk masīvu uzbrukuma Jānim. (..) Rihards tagad... Ja viņi ieies koalīcijā ar atlikušajiem deputātiem, viņi Jāni var nomainīt. Es pagaidām Rihardam pateicu... Es Rihardu turu tikai ar vienu – ekonomiski. Viņam ir kredīts pie Antonova «Krājbankā», kas viņam ir jādzēš. Es pagaidām viņam atliku termiņu un pateicu: «Tikko mēs tiksim skaidrībā ar pilsētu, es pateikšu, ko tev darīt.» (..) Ņemcovs taču aizgāja no Eigima. Viņš tagad ir pirmais apsūdzētais. Otrais apsūdzētais tagad ir Oglodkovs. Tāpēc arī viņi tagad Jāni neaiztiek un neaiztiks. (..)

Vispār mums vajag tikt skaidrībā par to, ko mums tagad ar Rihardu darīt. Kur viņu tagad iebāzt. Pie Lemberga vai kaut kur.

(..) Viņš pie manis atbrauca pirmdienas rītā. Uzrakstījis visas vēstules un tā tālāk, sniedzis visas liecības, uzrakstījis, ka tas ir izdarīts speciāli, lai viņu diskreditētu, un jūtas pilnīgi mierīgi. Oglodkovs jau 12 naktī sestdien ar viņu noturēja apspriedi. (..) Šodien ir bēres, bet, kas tagad būs, ir grūti pateikt.»

Mališkovs ar Šleseru, kā tagad izrādās, pareizi prognozēja, ka Lāčplēsi no amata gāzt neviens nemēģinās, jo pēc Ņemcova slepkavības tas izskatītos aizdomīgi. Un neilgi pēc šīs sarunas Eigims patiešām ir prom no Daugavpils. Līdzšinējo sociāldemokrātu savā Saeimas vēlēšanu sarakstā negaidīti paņem Zaļo un zemnieku savienība, kuras premjera amata kandidāts bija Aivars Lembergs.

Eigims atzīst, ka Mališkovu pazīst, jo bijis domes deputāts, bet Mališkovs – vietējā futbola kluba «Daugava» prezidents, taču noliedz, ka miljonārs viņu varēja ietekmēt: «Varu simt procenti pateikt, ka vot šitais Mališkovs, jā, kur viņš tagad, Rīgā vai kaut kur... Es nedomāju, ka viņš tāds cilvēks, ka var šodien vai desmit gadi atpakaļ, ka viņš bija tāds cilvēks, ka viņš var pieņemt kādu lēmumu par priekšsēdētāju, par darbu, par deputātiem. Es tagad runāju par Daugavpili. Viņš nebija tāds cilvēks.»

Vaicāts, kādas tolaik, 2010.gadā bija abu attiecības un vai nebija tikšanās, kurās apspriesta politika, Eigims apgalvo: «Nē, nē, nē, man nebija tā, ka es ar viņu būtu ļoti labi iepazinies. (..) Mums bija varbūt divas vai trīs tikšanās, mēs runājām tikai par futbolu. Es biju šeit, domē strādāju. Bija jautājums par futbolu.»

Mališkovs, kurš ilgāku laiku par Latvijas politiku vairs neinteresējoties, sarunas ar Eigimu gan atminas pilnīgi citādi. Turklāt Eigims pats dažas reizes esot braucis pie Mališkova uz Rīgas biroju. «Nē, viņš ar mani par futbolu nerunāja. Viņš visu laiku nāca pie manis ar kaut kādiem politiskiem jautājumiem un nekad nesaņēma manu atbalstu, jo es uzskatu, ka viņš ir galēji bīstams cilvēks kā valstij, tā arī pilsētai,» Mališkovs atklāj «de facto».

Mališkovs gan apgalvo, ka «Krājbankas» kredītu viņš nevarētu ietekmēt, jo medijos izskanējusī informācija par viņa biznesa saitēm ar tās faktisko īpašnieku Antonovu ģimeni neesot precīza. Taču to liek apšaubīt fakts, ka Mališkova Latvijas uzņēmumu menedžeris Aleksandrs Timohins Austrijas medijiem ir sniedzis komentārus par Antonova-vecākā projektiem. Savus izteikumus par Eigimu Mališkovs skaidro šādi: «Kā es viņu varēju «turēt ekonomiski»? Varbūt viņš nāca un prasīja man naudu. Ļoti var būt. Jo naudu nāca un prasīja daudzi. Vai es devu – tas jau ir cits jautājums.»

Eigims noliedz arī jelkādu sadarbību ar vietējo atkritumu biznesa uzņēmēju Antonu Oglodkovu, kurš gan toreiz, gan tagad neoficiāli tiek dēvēts par vienu no ietekmīgākajiem cilvēkiem Daugavpilī. Šobrīd Oglodkovs ir arī viens no apsūdzētajiem «Daugavpils siltumtīklu» korupcijas lietā. Saskaņā ar apsūdzību, viņš ar biznesa partneri Sergeju Karnauhovu bijuši starpnieki kukuļa nodošanā bijušajam Daugavpils vicemēram Vjačeslavam Širjakovam, turklāt katram piesavinoties pa 30 tūkstošiem eiro no 120 tūkstošus lielā kukuļa.

Uz Mališkova «Rīdzenē» teikto Eigims reaģē šādi: «Tur ir tā: vārds, uzvārds Oglodkovs un citi. Vai jūs tagad atceraties – 2009.gadā kas bija tur? Kas saņēma mani šeit, pareizi? Oglodkovs un citi. Un kā es varu būt ar viņiem? Es ar šitiem – Oglodkovs un citiem – man nav nekas. Varbūt viņi tagad grib kaut ko, varbūt kaut ko stāsta – jā, mēs tagad ar Eigimu varbūt kaut ko, kādu lēmumu pieņēmām. Tas nav taisnība!»

«De facto» rīcībā gan ir informācija, ka busiņš, ar kuru ikdienā pārvietojas Eigims, augusta nogalē neilgi pirms Andreja Elksniņa («Saskaņa») gāšanas no mēra amata apciemoja atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma «Spec ATU» teritoriju, kur faktiski atrodas Oglodkova birojs. Par Oglodkova ietekmi runā arī Igors Mališkovs, kurš piebilst – diemžēl kontakts ar viņu neesot izveidojies: «Man šķiet, ka visus šos gadus viņš pilsētā gana labi jūtas. Viņš ir tāds pilsētas ēnu valdnieks. Tāpēc, nu, tas ir viņa darbs, tā viņš dzīvo.»

Pats Oglodkovs sev piedēvēto ietekmi - gan tagad, gan pirms septiņiem gadiem – noliedz: «Mēs bijām neitrāli pret visu, mēs nodarbojamies ar kaut kādu savu biznesu un mums ir maz sakaru, mēs cenšamies neiesaistīties politikā. Savus politiskos uzskatus mēs izsakām, ziniet, balsošanas iecirknī vēlēšanu laikā. (..) Jūs tādus jautājumus uzdodat – Mališkovs, Daugavpils dome... Es esmu pārāk tālu no tā visa.»

Eigims Daugavpils domē tagad ir izveidojis deviņu deputātu koalīciju, par kuras izveidošanos parakstījās arī visi seši Latgales partijas deputāti. Arī pats partijas vadītājs, Jānis Lāčplēsis. Priekšvēlēšanu laikā abi ar Eigimu apmainījās visai skarbiem pārmetumiem, tomēr tagad uz jautājumu, vai uzskata jauno mēru par godprātīgu politiķi, Lāčplēsis atbild izvairīgi: «Man nav nekādas vajadzības dot vienu vai otru raksturojumu, indivīdu personīgo raksturojumu. Vērtēsim darbus. Mums svarīgi, lai darbi tiktu veikti, lai tie būtu pašvaldības un pašvaldības iedzīvotāju interesēs.»

Arī Eigima partijas LZS vadītāju Augustu Brigmani «Rīdzenes» sarunās par Daugavpils mēru paustais neuztrauc: «Man šīs «Rīdzenes» sarunas ir pupu mizas. Tāpēc, ka mēs redzam, kad tās tagad ir parādījušās, ar kādu nolūku tās ir parādījušās. Visās šajās «Rīdzenes» sarunās es redzu pamatu vienu: ar šīm lietām ir jānodarbojas. Lai man pārmet kāds, bet es uzskata, ka ar tām jānodarbojas tiesībsargājošajiem orgāniem. Viss, kas tagad, arī komisija, kas ar to krāmējas, es domāju, ka nekas tur nebūs.»

Pat neņemot vērā to, ko par Eigimu pirms septiņiem gadiem stāstīja Šleseram, tagad ir redzams, ka savējo likšana amatos Daugavpils domē notiek pat vēl aktīvāk nekā līdz šim. Bez Eigima un abiem vicemēriem vēl vismaz seši «Mūsu partijas» saraksta kandidāti ir nonākuši vadošos amatos pašvaldības struktūrās un uzņēmumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu