Vācijā aizliedz kreiso ekstrēmistu vietni

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Vācijā aizliegta lielākā kreiso ekstrēmistu tīmekļa vietne, jo amatpersonas konstatējušas, ka tās «nolūks un darbība ir pretrunā ar krimināllikumu».

Vietne «linksunten.indymedia.org» slēgta, jo «sēja naidu pret citādiem viedokļiem un pret valsts pārstāvjiem,» preses konferencē piektdien norādīja iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs.

Viņš piebilda, ka varasiestāžu acīs «linksunten.indymedia.org» drīzāk ir organizācija, nevis medijs, un tādējādi iespējams apiet konstitucionālās normas, kas aizsargā runas brīvību.

«Šobrīd mēs veicam kratīšanas daudzos objektos,» savukārt pavēstīja Bādenes-Virtembergas zemes iekšlietu ministrs Tomass Štrobls, kurš, tāpat kā de Mezjērs, pārstāv kancleres Angelas Merkeles vadītos kristīgos demokrātus (CDU).

Lai gan varasiestāžu nolūks ir atsavināt datorus, šobrīd nevienas personas aizturēšana nav plānots, piebilda Štrobls.

Tajā pašā laikā kratīšanās atsavināti arī naži, steki un kaķenes.

Vietne aizliegta piecas nedēļas pēc grautiņiem, kurus G20 samita laikā Hamburgā sarīkoja kreisie ekstrēmisti.

«Linksunten.indymedia.org» kalpoja par brīvas formas forumu tā dēvētajiem antikapitālistiem, antifašistiem, skoveteriem, nacionālo robežu noliedzējiem un cita veida kreisajiem radikāļiem.

«Katru dienu tūkstošiem kreiso aktīvistu apmeklē šo vietni, lai gūtu informāciju par visiem antagonistisko tendenču aspektiem,» teikts pašu vietnes veidotāju sniegtajā tās aprakstā.

«Linksunten.indymedia.org» varēja uzzināt par dažādām kreiso radikāļu rīkotajām akcijām, tostarp par kontrdemonstrācijām labējo ekstrēmistu, kā arī antislamizācijas kustības PEGIDA un eiroskeptiķu partijas «Alternatīva Vācijai» (AfD) rīkotajām demonstrācijām.

Šādas kontrdemonstrācijas bieži pāraug vardarbībā, kas vērsta gan pret pretējo uzskatu paudējiem, gan pret policiju.

«Gadiem ilgi tā piedāvāja forumu uzbāzīgiem plašiem ziņojumiem par galēji kreiso aģitāciju un noziegumiem,» atzinis Vācijas iekšējais izlūkdienests - Konstitūcijas aizsardzības birojs.

Anonimitāte, ko piedāvāja vietne, ierakstu autoros radīja nesodāmības sajūtu, un tas novedis pie tādu materiālu publicēšanas, kas satur naida runu. «Nacisti ir jāmedī, nacisti ir jāsit,» piemēram, raksta viens no «Linksunten.indymedia.org» anonīmajiem lietotājiem, piebilstot, ka sist vajag arī policistus, kurus, kā kreiso radikāļu aprindās ierasts, viņš dēvē par «cūkām».

Tas devis pamatu amatpersonu lēmumam vietni līdz turpmākajam slēgt.

Lēmums sociālos mēdijos izsaucis karstas debates. Kamēr konservatīvie aizliegumu novērtējuši atzinīgi, Alise Vīdele, kas kandidē no AfD saraksta, tviterī paudusi viedokli, ka vietnes slēgšana saistīta ar gaidāmajām Bundestāga vēlēšanām.

«Linksunten.indymedia.org» slēgšana «patiesi ir 2017.gada vēlēšanu kampaņas rezultāts, taču pareizs un sen nokavēts lēmums,» uzsver Vīdele.

Tajā pašā laikā kreiso ekstrēmistu partijas «Die Linke» («Kreisie») pārstāve Halina Vavčinjaka paudusi neizpratni, kā Iekšlietu ministrija varējusi vietni definēt kā «klubu».

De Mezjēra izplatītajā paziņojumā par vietnes slēgšanu norādīts, ka varasiestādes ķērušās pie «konsekventas» rīcības pret «kreiso ekstrēmistu naida runu».

«Aicinājums uz vardarbību pret policistiem un viņu saukāšana par «cūkām» un «slepkavām» ir vērsta uz to, lai leģitimētu vardarbību pret policistiem,» uzsvēris ministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu