Skudra: «Vienotībai» Ašeradena vadībā ir iespējas nākamajās vēlēšanās iekļūt Saeimā (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste / LETA

Partijai «Vienotība» jaunā vadītāja Arvila Ašeradena vadībā ir iespējas nākamajās vēlēšanās iekļūt Saeimā, sacīja Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Viņš atzina, ka Ašeradens «Vienotības» kongresā guvis pārliecinošu atbalstu, lai stātos partijas vadītāja amatā. Turklāt, Skudras vērtējumā, Ašeradens bijis spēcīgākais pretendents no iepriekš minētajiem trim kandidātiem, kuru vidū bija arī Edvards Smiltēns un Vilnis Ķirsis.

«»Vienotības» kongress ir beidzies ar sagaidāmiem rezultātiem, tomēr nākotnē jāskatās, kādas Ašeradenam veidosies attiecības ar partiju pametušo «piecinieku» [Lolitu Čigāni, Intu Dālderi, Andreju Judinu, Alekseju Loskutovu un Ilzi Viņķeli],» teica LU profesors un piebilda, ka «piecinieks» visdrīzāk mēģinās pārvilināt «Vienotības» biedrus uz jaundibināmo partiju, kas patlaban darbojas kā kustība «Par».

«Ja «Vienotībā» beigsies iekšējās pretrunas un projām gājēju nebūs daudz, tad Ašeradenam un viņa komandai ir visas iespējas aizvadīt «Vienotību» līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām un būt pārstāvētiem vismaz uz pusi mazākā frakcijā, nekā patlaban,» prognozēja Skudra.

Savukārt, runājot par Smiltēna lēmumu pamest «Vienotību», Skudra izvirza dažus minējumus, kāpēc politiķis nolēmis spert šādu soli. Pēc LU profesora domām, Smiltēns līdz «Vienotības» kongresam vai arī tam sākoties noskaidrojis savu atbalstītāju loku un secināja, ka viņš netiks ievēlēts partijas vadītāja amatā. «Acīmredzot, viņš nevēlējās ciest vēl vienu publisku sakāvi,» piebilda Skudra.

Eksperts neizslēdz, ka Smiltēns varētu pievienoties «Vienotību» jau pametušā «piecinieka» jaundibināmajai partijai. «Smiltēns šodien kongresā nospēlēja teātri ar negatīvu publicitātes efektu, lai kā briedis parādītos jaunās partijas dibināšanas kongresā. Tagad atliek gaidīt, vai būs kāds paziņojums no «piecinieka» un Smiltēna. Bet būtu loģiski, ja Smiltēns pēc «Vienotības» pamešanas noliktu deputāta mandātu,» norādīja eksperts.

Jau ziņots, ka uz partijas priekšsēdētāja amatu sākotnēji bija pieteikti divi kandidāti - Ašeradens un Smiltēns. Tomēr šodien Smiltēns paziņoja, ka izstāsies no partijas, kā arī «Vienotības» Saeimas frakcijas.

Līdz ar to balsojumā Ašeradens bija vienīgais kandidāts uz partijas priekšsēdētāja amatu.

Kopumā bija izsniegtas 249 vēlēšanu zīmes, bet urnā bija 237 zīmes, kuras visas bija derīgas. Kopumā Ašeradenu atbalstīja 175 kongresa delegāti.

Par partijas domes priekšsēdētāju ievēlēts Eiropas Parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš, bet viņa vietnieci - Jaunatnes organizācijas pārstāve Santa Zarāne.

Partijas valdē ievēlēti Jānis Rozenbergs, Edgars Ikstens, Laimdota Straujuma, Olafs Pulks, Jānis Reirs, Vilnis Ķirsis, Ainars Latkovskis, Edgars Rinkēvičs, Raimonds Čudars, Rihards Kozlovskis, Kārlis Šadurskis, Hosams Abu Meri, Edmunds Jurēvics, Uģis Rotbergs.

Līdz šim «Vienotības» priekšsēdētāja pienākumus pildīja Andris Piebalgs, kurš šoreiz uz šo amatu nepretendēja.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu