Mūžībā aizgājis «Gaismas pils» projektētājs Gunārs Birkerts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Mūžībā aizgājis latviešu izcelsmes arhitekts un projektētājs Gunārs Birkerts. Latvijā Birkerts ir vislabāk pazīstams, jo projektējis Latvijas nacionālās bibliotēkas ēku jeb «Gaismas Pili». Ēkas projekts 2000. gadā saņēma Čikāgas arhitektūras un dizaina muzeja dibināto Amerikas arhitektūras balvu.

Birkerts dzimis 1925.gada 7.janvārī un no Latvijas devies prom 1943.gadā. Sākotnēji darba dienesta dēļ devies uz Vāciju. Pēc Otrā pasaules kara sācis studēt Štutgartes Tehniskajā augstskolā, kur ieguvis arhitekta inženiera grādu, bet 1949.gadā pēc universitātes absolvēšanas devies uz ASV.

ASV Birkerts strādājis vairākos arhitektūras birojos un 1954.gadā guvis Akronas Mākslas institūta balvu kā gada labākais jaunais dizainers. Sešdesmitajos gados viņš darbojās arī kā profesors vairākās universitātēs, kā vieslektors.

Birkerts arī saņēmis goda biedru statusu daudzās prestižās arhitektūras organizācijās - goda profesors Mičiganas, Oklahomas, Ilinoisas universitātēs un Amerikas akadēmijā Romā, Amerikas arhitektu savienības un Latvijas Arhitektu savienībā, Latvijas Zinātņu akadēmijas ārzemju loceklis kopš 1991.gada, Rīgas Tehniskās universitātes goda doktors kopš 1990.gada un Greiema fonda loceklis.

Savā dzīvē Birkerts projektēja daudzus nozīmīgus projektus, tostarp Federālo rezervju banku Mineapolisā, Modernās mākslas muzeju Hjūstonā un daudzus citus projektus.

Birkerta dēls Svens Birkets ir labi zināms literatūras kritiķis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu