ASV prasa Kubai izmeklēt diplomātiem nodarīto kaitējumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV piektdien paziņoja, ka Kubai ir jāizmeklē acīmredzamie uzbrukumi ar skaņas ierīču palīdzību Havanā bāzētajiem Savienoto Valstu diplomātiem, kuriem pēc tam bija nepieciešama medicīniska palīdzība.

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons norādīja, ka ASV vēstniecībai Havanā nav izdevies atklāt, kas ir vainojams šajos uzbrukumos.

Viņš gan uzsvēra, ka Kuba ir atbildīga par ārvalstu diplomātu drošību.

«Mēs no Kubas varasiestādēm prasām atbildību, noskaidrojot, kurš veica šos uzbrukumus veselībai,» paziņoja Tilersons.

Kā ziņots, ASV šonedēļ atklāja, ka maijā izraidījušas divus Kubas diplomātus, reaģējot uz šiem incidentiem.

ASV mediji vēstīja, ka vairāki ASV diplomāti Kubā zaudējuši dzirdi. Tiekot izmeklēta iespēja, ka Kubas vadības dienesti apmēram piecu ASV diplomātiskā dienesta darbinieku dzīvesvietās vai ārpus tām izvietojuši skaņas ierīces, ar nolūku viņus padarīt kurlus.

ASV Valsts departaments nav atklājis, cik amerikāņu diplomāti ir cietuši.

Kubas Ārlietu ministrija pavēstīja, ka ASV to par šiem incidentiem informēja 17.februārī.

Kanāda ceturtdien pavēstīja, ka arī tās diplomāts Kubā kļuvis par upuri neskaidram uzbrukumam, kas varētu būt veikts ar skaņas ierīces palīdzību.

ASV un Kuba diplomātiskās attiecības atjaunoja 2015.gadā, atverot vēstniecību otras valsts galvaspilsētā.

ASV prezidents Donalds Tramps pēc nākšanas pie varas paziņoja, ka atceļ daļu no sava priekšgājēja Baraka Obamas administrācijas laikā panāktajām iniciatīvām attiecībās ar Kubu.

Tomēr Tramps atstājis spēkā daudzas no Obamas īstenotajām izmaiņām Kubas politikā. Tostarp darbu turpina no jauna Havanā atvērtā ASV vēstniecība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu