Žurnālists, kuram draud izraidīšana uz Uzbekistānu, Krievijā mēģina izdarīt pašnāvību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sociālie tīkli

Neatkarīgais žurnālists no Uzbekistānas Hudoberdi Nurmatovs, kuram draud izraidīšana no Krievijas uz viņa dzimteni, ir mēģinājis izdarīt pašnāvību, trešdien paziņoja viņa advokāts.

Tiesa Maskavā otrdienas vakarā nolēma, ka Nurmatovs, kurš ar Ali Feruza pseidonīmu raksta neatkarīgajam Krievijas laikrakstam «Novaja gazeta», ir jānosūta atpakaļ uz Uzbekistānu par imigrācijas likumu pārkāpšanu.

Advokāts Daņiils Haimovičs pastāstīja, ka pēc sprieduma pasludināšanas Nurmatovs mēģināja tiesas namā pārgriezt sev vēnas ar pildspalvu, kliedzot, ka viņš «drīzāk mirs, nevis atgriezīsies Uzbekistānā», ziņoja «Novaja gazeta».

Tiesu izpildītāji metās virsū Nurmatovam, lai viņu apturētu, sacīja advokāts.

Cilvēktiesību organizācija «Amnesty International» paziņoja, ka Nurmatovs ir «atklāts gejs», un pieprasīja Krievijai atcelt tiesas spriedumu.

«Ali Feruzs ir atklāts gejs, cilvēktiesību atīvists un neatkarīgā laikraksta «Novaja gazeta» korespondents,» organizācijas paziņojumā informēja tās Eiropas un Vidusāzijas direktora vietnieks Deņiss Krivošejevs.

«Šī ir gandrīz nāvējoša kombinācija kādam, kuru paredzēts izdot Uzbekistānai, kur «sodomija» ir noziegums un spīdzināšana ir endēmiska,» teikts «Amnesty International» paziņojumā.

Cits Nurmatova advokāts Fiļips Šišovs sacīja, ka žurnālists ir nodomājis pārsūdzēt izraidīšanas rīkojumu.

Nurmatovs 2009.gadā aizbēga uz Krieviju un apgalvo, ka ir pārcietis spīdzināšanu ieslodzījumā Uzbekistānā.

Krievijas varas iestādes tomēr ir atteikušās piešķirt viņam patvērumu un apsūdz viņu par nelegālu uzturēšanos Krievijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu