Prokuratūra: Hamburgas uzbrucēja motīvi sakņoti «radikālajā islāmismā»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

26 gadus vecajam patvēruma meklētājam, kurš piektdien Hamburgas lielveikalā vienu cilvēku nodūra, bet sešus savainoja, bijuši radikālajā islāmismā sakņoti motīvi, pirmdien atzina Vācijas prokurori.

«Pēc visa spriežot, šim solim ir radikālā islāmisma motīvi,» teikts saistībā ar piektdienas uzbrukumu izplatītajā prokuroru paziņojumā.

Kādu laiku spēlējies ar ekstrēmistu ideoloģiju, Ahmads A. «pašradikalizējies», norādīja prokurori.

Divas dienas pirms uzbrukuma sarīkošanas aizdomās turētais «beidzot nolēma pieņemt atbilstošu dzīvesstilu».

«Notikuma dienā viņš apņēmās izdarīt uzbrukumu cerībā, ka mirs asinsliecinieka nāvē,» viņi piebilda.

Tiesa gan, izmeklētāji nav atraduši pierādījumus, ka uzbrucējs būtu «Islāma valsts» vai kādas citas džihādistu organizācijas biedrs.

Kā ziņots, piektdien Hamburgā kāds vīrietis ar nazi uzbruka cilvēkiem lielveikalā, vienu nogalinot un sešus ievainojot. Tabloīds «Bild» ziņoja, ka uzbrucējs saucis «Allahu Akbar».

Kā sestdien pavēstīja policija, uzbrucējs iegājis veikalā un no plaukta paņēmis aptuveni 20 centimetrus garu virtuves nazi.

«Viņš noplēsa iepakojumu un tad pēkšņi brutāli uzbruka 50 gadus vecam vīrietim, kurš vēlāk nomira,» sacīja policijas preses pārstāve Katrina Heninga.

Viņš pēc tam lielveikalā ievainojis vēl divus vīriešus un tad bēdzis, pa ceļam ievainojot vēl divus cilvēkus, līdz viņu pievērēja garāmgājēji.

Varas iestādes paziņoja, ka uzbrukumā aizdomās turētais ir 26 gadus vecs vīrietis, kurš dzimis Apvienotajos Arābu Emirātos. Policija vēl mēģināja noskaidrot viņa pavalstniecību.

Hamburgas mērs Olafs Šolcs paziņoja, ka uzbrucējs ir noraidīts patvēruma meklētājs, kura izraidīšana bijusi bloķēta personas dokumentu trūkuma dēļ. Mērs sacīja, ka «ļaunā» uzbrukuma motīvs bija naids.

Policija paziņoja, ka nogalinātais vīrietis ir 50 gadus vecs Vācijas pilsonis.

Pieci no ievainotajiem guvuši durtas brūces, un daži ir nopietni ievainoti. Vēl viens vīrietis tika ievainots, pieveicot uzbrucēju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu