30 ēšanas noteikumi no pirmās jogas sievietes, kura nodzīvoja līdz 103 gadiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Indra Devī, īstajā vārdā Jevgēņija Vasiļjevna Labunskaja-Pētersone. Viņa piedzima 1899.gadā Rīgā, viņas tēvs bija pārkrievojies zviedrs un māte Krievijā ļoti pazīstama aktrise. Pilsoņu kara laikā Jevgēņija ar ģimeni emigrēja uz Vāciju, kur aizrāvās ar Indijas kultūru. Pēc tam viņa devās uz Indiju, kur iepazinās ar slaveno guru Šrī Krišnamačarja un sāka nopietni apgūt jogu.

Tā viņa kļuva par pirmo eiropieti, kura mācīja jogu pašiem indiešiem. Pēc vīra nāves Indra Devī devās uz ASV, kur 1947.gadā atvēra savu jogas studiju Kalifornijā un kļuva par ļoti populāru jogas skolotāju Holivudas zvaigznēm. Starp viņas skolniekiem bija Merilina Monro, Grēta Garbo, Rita Heijorta, Glorija Svensone un citi 1940. gadu populārākie aktieri. Indras Devī grāmatas kļuva par dižpārdokli ASV, un amerikāņu prese Indru dēvēja par «jogas pirmo lēdiju». Pēc Indras Devī vizītes 1960.g. Padomju Savienībā, kur viņa tikās ar ievērojamiem tā laika politiķiem, Rietumu prese sāka viņu saukt par «sievieti, kura Kremli iepazīstināja ar jogu». Indra Devī nodzīvoja līdz 103 gadiem.

«Katrs cilvēks, ievērojot sabalansētu un pārdomātu diētu, tikai iegūst, jo nepareizs uzturs lēni, bet spēcīgi ietekmē visu cilvēka veselību. Tāpēc, ja jūs vēlaties saglabāt vai atgūt veselību, ievērojiet šos 30 principus, kuriem es savā ikdienā sekoju,» – Indra Devī.

1. NEKAD NEDZERIET ŪDENI AR LEDU. Īpaši ēšanas laikā, jo tas traucē dabiskās kuņģa sulas cirkulācijai un negatīvi ietekmē gremošanu. Dzert ūdeni ar ledu ir viens no sliktākajiem ieradumiem, kas būtiski bojā gremošanas sistēmu.

2. SĀCIET UN BEIDZIET DIENU AR GLĀZI ŪDENS. Katru rītu pēc pamošanās un katru vakaru pirms gulētiešanas izdzeriet glāzi ūdens istabas temperatūrā. Var pievienot nedaudz citrona. Karsts ūdens ar citronu vai medu lieliski atsvaidzina karstā dienā un sniedz veldzi.

3. DIENAS LAIKĀ IZDZERIET 5-8 KRŪZES ŪDENS. Tāpat kā gaiss, arī ūdens ir vitāli nepieciešams mūsu organismam. Mūsu ķermenī 80% ir ūdens. Dienā mēs izdalām aptuveni 2,5 l ūdens. Ūdens deficīts var radīt aizcietējumus, aknu un nieru disfunkciju, kā arī zarnu darbības problēmas.

4. NEDZERIET ŪDENI ĒŠANAS LAIKĀ. Dzeriet to 30 minūtes pirms ēšanas un 2-3 h pēc, lai izvairītos no gremošanas procesa traucējumiem, kuri rodas, atšķaidot kuņģa sulu.

5. DZERIET ŪDENI MAZIEM MALKIEM.

6. LAI «ATDZĪVINĀTU» ŪDENS ELEMENTUS, KAS GĀJUŠI BOJĀ VĀRĪŠANAS LAIKĀ, PIRMS LIETOŠANAS ŪDENI DAŽAS REIZES PĀRLEJIET NO VIENA TRAUKA OTRĀ. Tāds ūdens sniedz vieglu, uzmundrinošu un stimulējošu efektu, kurš «nedzīvā» ūdenī nav sastopams.

7. VĒRTĪGĀK IR NEVIS DZERT AUGĻU SULAS, BET ĒST AUGĻUS.

8. PAGATAVOJOT SVAIGI SPIESTAS SULAS NO BURKĀNIEM, REDĪSIEM, BIETĒM UN CITIEM SAKNEŅIEM, KLĀT PIEVIENOJIET NEDAUDZ ZAĻĀ STUBLĀJA.

9. ALKOHOLS, TĒJA, KAFIJA UN ŠOKOLĀDE NAV VĒLAMA, JO IR DOPINGS JEB STIMULATORS.

10. PIENS IR ĒDIENS, NEVIS DZĒRIENS. To vajag dzert maziem malkiem, lai izvairītos no vēdera problēmām.

11. MŪSU ĶERMENI BARO NEVIS TAS ĒDIENS, KURU APĒDAM, BET TAS, KURU MŪSU ORGANISMS SPĒJ ABSORBĒT.

12. RŪPĪGI IZVĒLIETIES SAVU ĒDIENU. Tāpat kā kleita, kurpes vai kaklasaite, arī ēdiens ir rūpīgi jāizvēlas. Ir vēlams pašiem paeksperimentēt, lai saprastu, kurš ēdiens jūsu organismam ir vispiemērotākais.

13. IZVAIRIETIES NO VISIEM «NEDZĪVAJIEM» PRODUKTIEM: KONSERVIEM, PULĒTAJIEM RĪSIEM, BALTAJIEM MILTIEM UN RAFINĒTĀ CUKURA. Lietojiet uzturā pilngraudu miltus, brūno cukuru un medu, neapstrādātus rīsus. Neizraujieties ar konfektēm, cepumiem, kā arī etiķi.

14. KĀRTĪGI SAKOŠĻĀJIET ĒDIENU, ĪPAŠI TO, KURĀ IR DAUDZ CIETES, LAI TĀ KĀRTĪGI SAJAUCAS AR JŪSU SIEKALĀM. Citādi cieti saturošie produkti stundām ilgi būs jūsu organismā.

15. GRAUZDĒTA MAIZE VAI RUPJMAIZE IR VĒRTĪGĀKA PAR SVAIGU MAIZI. Ēdot maizi, neuzdzeriet ūdeni. Lai zobi kārtīgi pastrādā. No sākuma izdzeriet šķidrumu un tad ēdiet maizi. Šajā gadījumā siekalas pārvērtīs cieti glikozē.

16. NEĒDIET VAIRĀK KĀ VIENU PORCIJU CIETI SATUROŠU PRODUKTU VIENĀ REIZĒ. Piemēram, ja apēdāt porciju picas, atsakieties no maizes, kartupeļiem, makaroniem utt.

17. JA JŪS NOMOKA SPĒCĪGA PERISTALTIKA, IETEICAMS TĀ IZVEIDOT SAVU ĒDIENKARTI, LAI CIETE UN PROTEĪNS NETIKTU UZŅEMTI VIENLAIKUS. Īpaši jāuzmanās ar sēru saturošiem produktiem – zirņiem, kāpostiem, olām utt. Lieta tāda, ka gāzes rodas, tieši savienojoties sēram un cietei.

18. NEIZLEJIET ŪDENI, KURĀ VĀRĪJĀS DĀRZEŅI. Varat to gan dzert, gan izmantot zupu un mērču pagatavošanai. Arī kartupeļu ūdens ir ļoti vērtīgs.

19. NEIZMETIET BURKĀNU, BIEŠU, REDĪSU, PASTINAKA LAKSTUS. Sasieniet tos buntītē un ielieciet zupā (biešu kātus pirms tam vēlams noblanšēt). Kad zupa gatava, saišķīti izņemiet ārā un izmetiet.

20. DĀRZEŅI JĀVĀRA MAZĀ ŪDENS DAUDZUMĀ UZ MAZAS UGUNS. Vislabāk pavisam bez ūdens, speciālos traukos ar tvaiku.

21. IZVAIRIETIES NO TREKNAS UN CEPTAS PĀRTIKAS, JO TĀ PĀRSTRĀDĀJAS VĒL LĒNĀK NEKĀ VIENKĀRŠI TAUKI. Tauki pamet mūsu vēderu pēdējie, vispirms ogļhidrāti, tad proteīni.

22. VISI DZĪVNIEKU TAUKI, KĀ CŪKAS SPEĶIS, MARGARĪNS, OLAS, SVIESTS, PALIELINA HOLESTERĪNA LĪMENI ASINĪS.

23. VISVAIRĀK HOLESTERĪNA IR TIEŠI SMADZENĒS, OLU DZELTENUMĀ UN AKNĀS.

24. JEBKURA PĀRTIKA, KAS BAGĀTA AR DZĪVNIEKU TAUKIEM, IR BĪSTAMA. Augsts tauku saturs un zems proteīna procents traucē fermentu darbību.

25. ATCERIETIES, KA ĒŠANAS UN VESELĪBAS JAUTĀJUMOS SVARĪGU LOMU SPĒLĒ NE TIKAI UZŅEMTO TAUKU UN KALORIJU DAUDZUMS, BET ARĪ ŠO TAUKU SASTĀVS. Bekonā, piemēram, nav nekā, izņemot kalorijas, - ne vitamīnu, ne minerālsāļu.

26. SILDOT ĒDIENU, KAS SATUR DZĪVNIEKU TAUKUS VAI AUGU EĻĻAS, VAIRĀKAS REIZES, MĒS AR KATRU REIZI PADARĀM TO NEĒDAMĀKU. Tas pats efekts tiek panākts, atkārtoti izmantojot taukus, kas atstāti pannā, vai fritējot (vārot eļļā) ēdienu.

27. SVARĪGĀKAIS NAV ĒDIENA KVANTITĀTE VAI KVALITĀTE, NE ARĪ PAGATAVOŠANAS VEIDS. Pats svarīgākais ir attieksme pret šo ēdienu ēšanas brīdī.

28. PIESĀTINĀJUMA PROCESAM IR JĀBŪT NESTEIDZĪGAM. Ir ļoti svarīgi, lai tas nestu apmierinājumu un notiktu draudzīgā kompānijā un patīkamā atmosfērā.

29. ĒDIENS, KAS UZŅEMTS STEIGĀ, SLIKTĀ NOSKAŅOJUMĀ VAI ESOT DUSMĪGAM, AIZKAITINĀTAM, IZRAISA ORGANISMĀ TOKSISKAS IZMAIŅAS. Tāpēc, esot tādā stāvoklī, vispār nav ieteicams sēsties pie galda.

30. PACENTIETIES ĒŠANAS LAIKĀ IZVAIRĪTIES NO NEPATĪKAMĀM SARUNĀM. Skaisti uzklāts galds padara šo procesu vēl patīkamāku, tāpat kā smaids, jautras sarunas utt. Svētiet savu ēdienu, lai tas nes jums prieku. Nepatīkamus jaunumus nav vēlams paziņot ēšanas laikā vai tieši pirms maltītes. Tas var negatīvi ietekmēt ne tikai gremošanu, bet visu organismu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu