Cik ātri sagremojas ēdiens, ko apēdam?

FOTO: PantherMedia/Scanpix

Mūsu ēdienkarti ik dienas veido dažādi produkti. Laiks, kas nepieciešams, lai organisms tos sagremotu, ļoti atšķiras. Kāds tas ir, lasi zemāk.

  • Tīrs ūdens tukšā dūšā uzreiz nonāk zarnās.
  • Augļu un dārzeņu sula uzsūcas 15-20 minūšu laikā.
  • Jauktie salāti – augļi un dārzeņi - 20-30 minūšu laikā.
  • Arbūzs - 20 minūtes.
  • Melone – 30 min.
  • Apelsīni, bumbieri, persiki, ķirši un citi pussaldie augļi - 40 min.
  • Dārzeņi, tādi kā tomāti, salāti, gurķi, selerijas, sarkanie vai zaļie pipari un citi sulīgie dārzeņi – 30-40 min.
  • Redīsi un burkāni – ne mazāk kā 50 min.
  • Avokado, ja to ēd tukšā dūšā, – 1-2 stundas, jo tajos ir daudz tauku.
  • Cieti saturoši dārzeņi – topinambūrs, ķirbis, saldais un parastais kartupelis, kastaņi u.c. – 1 stunda.
  • Cieti saturoši produkti – rīsi, griķi, kvinoja, mieži – 60-90 minūtes.
  • Pākšaugi – ciete un olbaltumvielas. Lēcas, sviesta un parastās pupiņas, turku zirņi u.c. – 90 minūtes.
  • Saulespuķu sēklas, ķirbju un sezama sēklas apmēram divas stundas.
  • Mandeles, lazdu rieksti, zemesrieksti, pekanrieksti, valrieksti un Brazīlijas rieksti – 2,5-3 stundas. Ja sēklas un riekstus uz nakti izmērcē ūdenī un pēc tam sasmalcina, tie uzsūcas ātrāk.
  • 1-2 stundas – ūdens, tēja, kafija, kakao, buljons, piens, olas, rīsi, tvaicēta upes zivs.
  • 2-3 stundas – cieti novārītas olas, omlete, tvaicēta jūras zivs, vārīts kartupelis, maize.
  • 3-4 stundas – vista un vārīta cūkgaļa, rudzu maize, āboli, burkāni, redīsi, spināti, gurķi, cepti kartupeļi, šķiņķis.
  • 4-5 stundas – pupiņas, pelēkie zirņi, meža gaļa, siļķe, cepta, grilēta gaļa.
  • 5-6 stundas – sēnes, speķis.

Centieties neēst 3-4 stundas pirms miega.

Visi minētie rādītāji ir vidējā statistika. Gremošanas laiks individuāli ir arī atkarīgs arī no organisma un apēstā ēdiena daudzuma. Ja pieturēsieties pie principa neēst, kamēr vēderā vēl ir ēdiens, tad ne tikai varēsiet notievēt (jo nepārēdaties), bet arī saglabāt veselību kuņģa-zarnu traktā. Pakāpeniski kuņģis samazina savu izmēru, bet ieradums nepārēsties paliek ar mums.

Uz augšu