ASV Senāts atbalsta debašu sākšanu par «Obamacare» atcelšanu

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ASV Senāts otrdien nobalsoja, lai sāktu izskatīt jauno republikāņu likumprojektu, kas paredz atcelt iepriekšējā prezidenta Baraka Obamas laikā ieviesto veselības aprūpes sistēmu jeb tā dēvēto «Obamacare».

Virzība uz priekšu tika panākta ar nelielu vairākumu - 51 balsi. Likumprojekta apspriešanas sākšanu atbalstīja vairāki republikāņu senatori, kuri iepriekš iestājušies pret atsevišķiem tā elementiem.

Republikāņiem izdevās panākt vairākumu, jo izšķirošo balsi nodrošināja ASV viceprezidents Maiks Penss, kurš Senātā drīkst balsot gadījumos, kad balsis sadalījušās vienādās daļās.

Iekšējo domstarpību dēļ pēdējās nedēļās neveiksmi cieta vairāki republikāņu mēģinājumi atcelt «Obamacare». Republikāņiem Senātā ir 52 balsis, bet pret likumprojektu ir visi 48 demokrāti.

Iepriekš ASV prezidents Donalds Tramps ir brīdinājis par sekām, kas var iestāties, ja republikāņu likumdevēji nespēs atcelt un nomainīt viņa priekšgājēja laikā ieviesto veselības aprūpes sistēmu.

Otrdienas vakarā Senāts sāka apspriešanas un balsošanas procesu, un gaidāms, ka tas ilgs vairākas dienas. Deviņi republikāņi balsoja pret pirmo grozījumu - atcelt un nomainīt «Obamacare», un tas netika pieņemts.

Republikāņu senators Džons Makeins, kuram nesen tika diagnosticēts smadzeņu vēzis, sēžu zālē tika sagaidīts ar ovācijām, un viņš nobalsoja par procesa sākšanu.

Tramps izteica pateicību senatoram no Arizonas par šo «vitālo lomu» balsojumā.

«Apsveicu visus republikāņus. Tagad mēs varam nodrošināt lielisku veselības aprūpi visiem amerikāņiem,» Tramps rakstīja tviterī.

Nav tomēr īsti zināms apspriežamā likumprojekta saturs.

Acīmredzami pastāv divas alternatīvas. Pirmā paredz likumprojektu, kas atcels «Obamacare» un tās vietā pieņems jaunu veselības aprūpes likumu. Savukārt otra nozīmētu «Obamacare» normu atcelšanu, kas gan stātos spēkā tikai pēc diviem gadiem.

Senāta republikāņu vairākuma līderis Mičs Makonels varētu reformu likumprojektu sadalīt vairākās daļās, cerot, ka vairākuma atbalstu gūs vismaz populārākie piedāvājumi, piemēram, atcelt obligāto prasību iegādāties veselības apdrošināšanu.

Senatori ir apsvēruši arī iespēju atcelt tikai vispretrunīgāk vērtētos «Obamacare» elementus, tādā veidā cerot gūt plašāku atbalstu.

Ja vismaz kaut kādu republikāņu versiju Senāts atbalstīs, nākamais solis paredz sarunas ar Balto namu par viedokļu atšķirību pārvarēšanu. Ja kompromiss tiks panākts, par to būs jābalso gan Senātam, gan Pārstāvju palātai.

Republikāņi ilgi ir iestājušies pret «Obamacare» kā valdības pārmērīgas iejaukšanās paraugu, kritizējot sistēmu, kas ieviesa valdības pārraudzītas veselības aprūpes organizācijas, kurās daļai cilvēku krasi pieaugušas apdrošināšanas maksas.

Republikāņu piedāvājumu vidū ir aicinājums krasi samazināt finansējumu federālajai programmai «Medicaid», kas palīdz trūcīgajiem un invalīdiem.

Republikāņu piedāvātā alternatīva arī atceltu «Obamacare» prasību obligāti iegādāties apdrošināšanu, par kuras nepildīšanu ir jāmaksā sods.

«Obamacare» jeb Pieejamas aprūpes likums (ACA) noteic, ka veselības apdrošināšana ir obligāta, piedāvā pabalstus miljoniem cilvēku polises iegādei, noteic, ka apdrošināšanas polisēm jāsedz plašs pakalpojumu klāsts un neļauj apdrošināšanas kompānijām liegt polisi cilvēkiem ar jau esošām veselības problēmām.

Pēc likuma ieviešanas 20 miljoni cilvēku ieguva veselības apdrošināšanu.

Pārstāvju palāta, kurā arī vairākums ir republikāņiem, par «Obamacare» nomaiņu nobalsoja maija sākumā.

ASV Kongresa Budžeta birojs aplēsis, ka republikāņu reformas pieņemšanas gadījumā nākamo desmit gadu laikā 22 miljoni amerikāņu paliks bez veselības apdrošināšanas.

Savukārt, ja tiks atceltas «Obamacare» svarīgākās normas, neieviešot republikāņu plānu, desmitgades laikā bez veselības apdrošināšanas varētu palikt pat 32 miljoni amerikāņu, aplēsis birojs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu